sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Seksiä, vakoilua ja designia


Historioitsijatuttava Facebookissa kiinnitti huomiota uutiseen erään Profumo-skandaaliin liittyvän henkilön kuolemasta 18. päivänä tätä kuuta. 1960-luvun alun "Profumo Affair" oli jotain, mitä vain brittidekkareiden käsikirjoittajien luulisi voivan keittää kokoon: parlamentin jäseniä, aristokraatteja, tanssityttöjä, neuvostovakoilijoita ja tapahtumapaikkoina maaseutukartanot ja Sohon yökerhot. Skandaali aiheutui lyhyesti kerrottuna siitä, että Christine Keeler -nimisellä tanssitytöllä oli vuonna 1961 lyhyen aikaa suhde samaan aikaan sekä Britannian puolustusministeri John Profumon että Neuvostoliiton laivastoattasea Jevgeni Ivanovin kanssa. Asian tultua julki ministeri joutui eroamaan, pian myös pääministeri, ja arvellaanpa sen vaikuttaneen konservatiivien tappioon vuoden 1964 vaaleissa.

Mutta se politiikasta. Vuonna 1963 valokuvaaja Lewis Morley otti suunniteltua mutta toteutumatonta elokuvaa varten Keeleristä sarjan alastonkuvia, joista ikonisimmaksi nousi tämä.


Kuva nosti maailmanmaineeseen tanskalaisen Arne Jacobsenin suunnitteleman tuolin Malli 3107. Vaan kysepä ei ollutkaan aidosta designklassikosta, vaan sen kopiosta, joka erosi jonkin verran selustan muotoilun sekä kättä varten tehdyn aukon osalta, alkuperäisessä ei sellaista ollut. Tuoli kuuluu nykyään Victoria and Albert Museumin kokoelmiin, ja museon sivuilla on seikkaperäinen selostus tuolien eroista, samoin kuin kuva tuolin pohjasta, johon on kirjattu tunnetuimmat mallina istuneet mukaan lukien Keeler. Tuoli oli yksi kuudesta jotka kuvaaja oli ostanut vähän aikaisemmin viiden shillingin kappalehintaan.

Turun museokeskuksen huonekalukokoelmaa on digitoitu tänä vuonna merkittävästi tuolien osalta, mutta käsittääkseni aivan näin kuuluisaa istuinta ei kokoelmista löydy. Olisikohan vastaavaa Designmuseossakaan? Tuleeko kenellekään edes mieleen vastaavaa valokuvaa Suomen media- ja designhistoriasta?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...