perjantai 10. tammikuuta 2014
Rataslukkoase museon kokoelmiin
Turun museokeskuksen asekokoelmia vaivannut puute korjaantui viime vuoden lopulla kun yksityishenkilöltä hankittiin hyväkuntoinen rataslukkoluodikko viritinvipuineen. Kuten yllä näkyy, luodikko esiintyy aiemmin syksyllä ilmestyneessä Metsästys Suomessa -kirjassa.
Tässä parempia potretteja kuvaajamme Martti Puhakan tallentamina. Luodikko "edestä" (lukon puolelta)...
ja "takaa", jossa sielläkin on hienoa koristelua. Kuvassa myös tuo härpäke, jolla lukon jousi viritetään kiertämällä, ja jolla kiristetään hanan leuat.
Lukkolevyn kaiverruskoristelun aiheena on karhunkaato, ja metsästysasehan tämä onkin. Metsästäjien vaatetus on valmistusajankohdan, 1600-luvun lupun, tyylistä.
Aseen tarkkuutta paransi piipun rihlaus.
Piipun päällä olevan kaiverruksen mukaan aseen on valmistanut Jan George Heuseh Leipzigissa vuonna 1681. Rataslukkoaseeksi se on suht myöhäinen, niiden valta-aikaa oli 1500- ja 1600-luku, jonka jälkeen yksinkertaisemmat piilukkoaseet korvasivat ne. Mekanismin kalleuden vuoksi rataslukkomekanismi ei yleistynyt jalkaväen aseissa, joissa lunttulukko pysyi vallitsevana. Ratsuväen pistooleissa ja metsästysaseissa se sen sijaan oli suosittu, ja säilyneet aseet usein todella hienoja ja koristeellisia, tämä meidän on melkeinpä vaatimattomammasta päästä. Aseteknisen kehityskaaren osalta tämä hankinta täydentää kokoelmaammemerkittävästi.
Netissä on useampiakin videoita siitä miten rataslukkoaseilla ammutaan, tässä niistä yksi.
.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti