sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kerttulinmäen teloituspaikka

Kerttulin hirsipuumäestä on blogattu moniaalla, mutta on se aina käymisen paikka, ja jos arvaisi tunnustaa, itsekin taisin olla siellä nyt ensimmäistä kertaa, niin kauan kuin Turussa olenkin asunut.


Tuomiokirkon torni antanee osviittaa miten lähellä Turun vanhaa keskustaa ollaan. 
 Ylhäällä on koruton muistomerkki.


Neljän betonipilarin välissä on kivi, ja siinä kyltti...


...joka kertoo kaupungin teloituspaikan sijainneen Kerttulinmäellä keskiajalta 1700-luvun lopulle saakka. Myös pyövelin työsuhdeasunto sijaitsi lähellä, nykyisen Uudenmaankadun varrella.


Samalla mäellä on myös Kerttulin koulu, joka on ollut mm. Mauno Koiviston opinahjo (mitä koulu ei todellakaan ole unohtanut).


Mäeltä on hienot näkymät, mutta kun katsoo jalkoihinsa, ei enää niin hienolta näytäkään. Teloitukset olivat aikanaan hupia kansanjoukoille, mutta mäellä viihdytään ilman niitäkin.


Oletettavasti Kerttulinmäellä teloitetut useimmiten hirtettiin, ja ruumiit jätettiin roikkumaan peloitukseksi. Siihen paikka olikin otollinen, sieltä on näkymä sekä Uudeltamaalta että Hämeestä tuleville teille. Tämä oli yleinen käytäntö. Kerttulinmäen hirtetyistä en tunne kuvia, mutta esim. 30-vuotisen sodan taistelukuvissa näkyvien kaupunkien luona on aina hirsipuumäki teilipyörineen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...