maanantai 24. kesäkuuta 2013

Padisten kartano ja luostari

Aibolandin matkalla yövyttiin Padisen (tai Padisten) kartanohotellissa.


Heti sen takana olivat Padisten luostarin kolossaaliset rauniot. Sisterssiläisveljistö sai alueen haltuunsa jo 1220, mutta luostarin rakentaminen alkoi vasta 1300-luvun alussa. Munkkien hallussa paikka pysyi 1500-luvun Liivinmaan sotiin asti. Venäläisten ja ruotsalaisten taistelu Padisten hallinnasta päättyi jälkimmäisten voittoon.

Näkymä kartanosta päin.


Näkymä aivan vierestä kulkevalta Tallinna-Haapsalu-tieltä päin. Sitä sopii verrata...


...tähän kuvaan Aibolandin museon kuvakudoksesta.


Jyrinyön kapinassa 1343 virolaiset polttivat luostarin ja surmasivat 28 munkkia ja maallikkoveljeä. Rakentaminen jatkui kapinan kukistuttua, ja vaikka paljon on hävinnyt, on rakenteita melkoisesti jäljelläkin, osin katoksin suojattuina.






Torniin pääsi kiipeämään, ja samalla katsemaan holveja ylhäältä päin.




 Näkymä kartanoon päin, kuvaan pääsi myös museon Opel.


Näkymä luostarin sisäpihalle.


Takaisin alas ja tarkastelemaan hieman erillään olevaa rakennelmaa.


Ehkä jollekin Suomen historiansa lukeneelle on jo muistunut mieleen aika usein mainitut Padisten luostarin maaomaisuus ja kalastusoikeudet Uudellamaalla. Niiden muistoksi on Vantaan kaupunki käynyt kiinnittämässä laatan vuonna 2001.


Lopuksi hauska yksityiskohta seinämuurista. Olisiko käymälänistuin kierrätetty uuteen käyttöön jossakin korjausvaiheessa?


Kustaa II Aadolf antoi 1622 luostarin Rammin suvulle, joka asui siinä vuoden 1766 tulipaloon saakka. Nykyinen kartano on sen jälkeiseltä ajalta - ja jälleen Rammin suvulla, joka harjoittaa siinä hotelli- ja ravintolatoimintaa.

1 kommentti:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kirjoituksestasi tuli mieleen tarkistaa... Padisen ja Vantaan keskiajan tutkimusprojektin julkaisu Colonists on the Shores of the Gulf of Finland - Medieval settlement in the coastal regions of Estonia and Finland (2011) on edelleen ladattavissa verkosta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...