Oopiumin historiasta kertovat kirjat ovat kuvitukseltaan useimmiten sangen köyhiä julkaisuja, mutta sitä ei voi sanoa Barbara Hodgsonin kirjasta Opium - A Portrait of the Heavenly Demon. Kuvitus on korkealaatuista ja taitto kekseliästä, melkeinpä voi sanoa että tästä kannattaisi ottaa oppia museojulkaisuihinkin.
Aiheena on pääosin oopiumin itämainen käyttö eli "polttaminen" piipussa, tapa jonka välineistöä esittelevää kirjaa käsittelin täällä. Teksti sinänsä on kompilaatiota tähänastisesta tutkimuksesta, mutta kirjan anti onkin runsaassa ja monipuolisessa aikalaiskuvituksessa. Mukana on valokuvia (myös varhaisia 3D-kuvia) oopiumiluolista, piirroskuvia oopiumin valmistuksesta, elokuvien still-kuvia, kirjojen kansia ja elokuvajulisteita, ylipäätään kaikenlaista oopiuminpolton kuvaan länsimaissa liittyvää materiaalia. Kirjan voi sanoa olevan jatkumoa orientalismin pitkässä traditiossa, tapana katsella eksoottisia itämaita, ja huumaantua varsinkin seksin ja huumeiden kutkuttavasta yhdistelmästä - olkoonkin että oopiumilla on todellisuudessa libidoa hillitsevä vaikutus.
Kuten jo toisesta oopiumiaiheisesta postauksesta joku jo varmaan oivalsi, liittyy aihe Turun museokeskuksen tuleviin tuotantoihin. Ensi vuoden teemana on Nautinto ja kiusaus, mutta palataanpa asiaan kun hankkeet alkavat valmistua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti