maanantai 1. marraskuuta 2010

Pikavisiitti paavin valtioon

Vatikaaniin mentiin myös ryhmän mukana, mikä taisi olla vikatikki, sillä lähtö viivästyi, ja kun perille ehdittiin, oli paikalla jo turkasenmoinen jono. Vatikaanin museo jäi myös kovin vähälle, kun oli kiire Sikstiiniläiskappeliin, joka sinä päivänä sulkeutui tavallista aiemmin.

Matkalla ohitettiin Castel Sant-Angelo, paavien linnoitus, joka alunperin valmistui keisari Hadrianuksen mausoleumiksi. Vatikaanista johtaa sinne pylväiden varaan rakennettu käytävä. Linnaan tutustuminen jäi seuraavaan matkaan. Jonkinmoinen asekokoelma siellä kuuluu olevan.


Vatikaanin palatsin sisällä olevalla Cortile del Belvederellä on niin jättiläismäinen antiikinaikainen pronssikäpy...


...kuin marmoriveistoksia...


...ja Arnaldo Pomodoron Sfera con Sfera vuodelta 1990.


Vatikaanin museon saleissa riittää marmoria...


...ja koreita kattoja.





Sikstiiniläiskappelissa oli kuulemma kiellettyä puhua ja valokuvata. Ja mikä olikaan tilanne sisällä: kauhea puheenpulina ja salamavalojen räiskintä ilman että henkilökunta (jota oli paikalla runsaasti) puuttui asiaan mitenkään. Kappelin maalauksiin on helpointa tutustua paikan virtuaaliversiossa.

Pietarinkirkossa oli aivan liian hämärää kuvaamiseen, tässä kuitenkin pohjoismaalaisten suosikkikohde, Ruotsin kuningatar Kristiinan hautamuistomerkki (itse hauta on kryptassa).


Pietarinkirkon kupoli on... no miten sen nyt sanoisi, hyvin suuri ja korkea.


Kultaa, pronssia, marmoria massiivisessa skaalassa; barokkitaiteen vääntelehtiviä hahmoja; veistos, jonka varpaan hipaisu tuottaa onnea ja tätä hipaisuaikaa on henkilö pantu vahtimaan; ja vielä kaiken huipuksi esillepantu kuollut paavi (Johannes XXIII) olivat jokseenkin hämmentävä kokemus. Lyhyesti sanottakoon, että koko barokkitaiteen propaganda-arsenaali oli maksimaalisessa käytössä. Kirkon lattiaan oli vielä merkitty kristikunnan muiden kuuluisien kirkkojen pohjakaavoja, kaikki pienempiä kuin tämä kolossi. Miksi moinen elvistely, kaikkihan tietävät että tämä ON maailman suurin kirkko?

Ulkona valvoivat valtiaansa rauhaa paavin Sveitsiläiskaartin sotilaat.


Näkymä kirkon ovelta aukiolle. Aukion keskellä egyptiläinen obeliski, joita Roomaan on kertynyt useita.


Carlo Modernon suunnittelema fasadi.


Näkymä Sikstiiniläiskappeliin ja museolle päin.

´
Aukiota ympäräivä Berninin pylväikkö on vaikuttava, remontinkin peittämänä.


Pylväikön varjoon olivat hakeutuneet niin uupuneet turistit kuin paljasjalkaiset munkit kaavuissaan. Hetken huilaamisen jälkeen mekin poistuimme valtiovierailultamme tähän maailman pienimpään valtioon.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...