maanantai 15. marraskuuta 2010

Ei miekka vaan miekan kuva

Sunnuntain Turun Sanomissa kerrottiin, miten Turun museokeskuksen maalöytökokoelma on kaupunkiarkeologisen toiminnan tuloksena kasvanut 100000 esineeseen, suurimmalta osin 12 viime vuoden aikana.

Kuvassa yksi löydöistä, 11 cm korkea ja 4,5 cm leveä puulevy, joka esiintyy myös Miekka Suomessa -kirjassa julkaistun Janne Harjulan artikkelin kuvituksena. Jannen artikkelin aiheenahan olivat keskiajan ja renessanssin miekat.

Levy löytyi Vanhan Suurtorin kaivauksilta ja on ajoitettu 1300-luvun alkuun. Itseäni tämä pieni artefakti on kiehtonut siitä asti kun sen ensimmäisen kerran näin. Kuka kumma kaiversi, ja miksi, miekan kuvan pienelle puupalalle Turun kaupungissa sen historian alkuaikoina? Vastausta emme koskaan saa tietää.

Kuva: TMK/Martti Puhakka

2 kommenttia:

Salme kirjoitti...

Joku mies vain otti puupalan käteensä, piirsi siihen kuvan ja sanoi: Minä haluun tällasen. Justiinsa tällaisen, jossa on pitkä veriura. Haluun.

Kari Hintsala kirjoitti...

Juttelin tästä Jannen kanssa Hämeenlinnan matkalla ja kävi ilmi, että samasta kontekstista on löydetty myös huotran jäännöksiä. Eli paikalla on voinut sijaita miekantekijän verstas ja puupala todellakin olla "Työmiesaskin kansi" mallia AD 1300 ja vähän päälle...

Tai vähän kevyemmin: "Tilaan miekan, mutta ei enää sellaista ristiretkiaikaista. Sen pitää olla moderni, tällainen keskiaikainen." :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...