tiistai 30. marraskuuta 2010

Venäjän "Punainen neilikka"?


Museon kokoelmatyössä törmää jos jonkinlaisiin proveniensseihin eli esineiden alkuperätietoihin. Tänään sellainen oli vuonna 1957 kokoelmiin hankittu pöytäliina, joka on ajoitettu vuoteen 1795. Omistajan kaukaisen esi-isän, amiraali Bodiscon kerrottiin saaneen sen "Katariina Suurelta kiitokseksi siitä, että hän kuljetti laivalla pakolaisia turvaan Ranskasta Englantiin".

Kyseessä on venäläinen amiraali Nikolai Andrejevitsh Bodisco (1757-1815), joka taisteli niin Kustaan sodassa 1788-90 kuin Suomen sodassa 1808-09. Jälkimmäisessä sodassa hän valloitti Gotlannin, mutta joutui vetäytymään sieltä ja menetti hetkeksi sotilasarvonsakin. Tsaari lauhtui kuitenkin ja 1812 hänestä tuli jo Viaporin komendantti. Bodisco kuoli Viaporissa ja hänet on haudattu Hietaniemen ortodoksiselle hautausmaalle (kuva ylhäällä).

Venäjänkielisen wikiartikkelin mukaan Bodisco laivoineen purjehti englantilaisen laivasto-osaston mukana Pohjanmerellä vuosina 1795-97. Terrori oli tuolloin loppunut, mutta Bodisco mainitaan fregatti Venuksen kapteenina jo vuonna 1793. Purjehtiko Bodisco jo tuolloin Ranskan rannikolla, varhaisen Schindlerin tai ehkä paremminkin Punaisen neilikan roolissaan?

Kuva: Vladimir Menkov, Wikimedia commons

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...