tiistai 28. marraskuuta 2023

Pääskyvuoren linkkitornin juurella

Pääskyvuoren linkkitorni on vuodesta 1964 alkaen hallinnut itäisen Turun maisemaa, tässä näkymä Littoistentien ylittävältä jalankulkusillalta.

Reitti tornille lähtee Talvitieltä, jonka ruotsinkieliselle nimelle Fimbulvägen on Turun nimistörekisterin mukaan seuraava selitys: Vinterinaukio Vintersplan oli nimistössä jo aiemmin, joten Talvipuistikolle ja talvitielle on ollut annettava muu ruotsinkielinen vastine. Islantilaisissa saduissa esiintyy Fimbul niminen jättiläinen. Fimbul tarkoittaa myös erittäin kylmää talvea. Legendan erittäin kylmästä talvesta on myös esitetty viittaavan Islannissa vuonna 536 jKr. tapahtunutta tulivuorenpurkausta seuranneeseen kylmään kauteen.


Vaan lähdetäänpä kohti polun päässä kohoavaa tornia. Kiipemistä on luvassa, sillä nimensä mukaisesti torni on kallion laella.


Perillä odottaa portti, mutta sen läpi ja ympäri ovat aiemmat urban explorerit jo aikaa sitten menneet.


Juurella käy ilmi rakennelman massiivisuus.


Katsominen suoraan ylöspäin oli kauhistuttava kokemus, mikä ei kuvasta kuietnkaan välity. En tiedä, mikä perspektiivi-ilmiö oli kyseessä, mutta torni tuntuu kaatuvan suoraan päälle.

Tornin juurelta olisi joltisetkin näköalat, jos ei kasvillisuus sitä peittäisi.


Näkyi puiden välistä sentään Itäharjun Prisman pyloni.


Jos torni vaikutti hylätyltä, niin sitä se onkin, ja myynnissä, mutta ostajaa ei ole löytynyt. Wikipedian mukaan tornin kautta kulki aikoinaan lähes kaikki ulkomailta tuleva televisio- ja tietoliikenne. Kylmän sodan kuuma linjakin kuuluu sen kautta kulkeneen. Jotain kännykkäverkon tukiaseman tapaisia sen seinässä näyttää riippuvan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...