maanantai 27. marraskuuta 2023

Italialaisinta Turkua

Yliopistonkadulla sijaitsevan Hospits Betelin, nykyiseltä nimeltään hotelli Scandic Plazan, on piirtänyt Erik Bryggman, ja se valmistui 1929. Talon läpi johtaa ylös portaikko, jonka portit ovat auki vain päiväsaikaan.


Ylhäällä sisäpihalla on Frithiof Strandellin luomus, 1906 valmistunut Betel-kirkko.


 

Luodessaan kirkon ympärille klassisen arkkitehtuurin inspiroiman kokonaisuuden Bryggman piirsi myös kirkolle uuden tornin. Kuvassa kirkko torneineen vasemmalla, Hospits Betel oikealla, ja taustalla As Oy Atrium.


Italialaisen campanilen tuntua tornissa onkin...


ja jotain etelämaalaista myös sen sisäänkäynnissä, ainakin kirkkaan aurinkoisena kesäpäivänä.


Tornin juurelta on näkymä Atriumin klassistisiin pylväikköihin...


ja alas Yliopistonkadulle vievään portaikkoon, joka valitettavasti on nurkkiin kuseskelijoiden vuoksi jouduttu sulkemaan porteilla muilta kuin talon asukkailta.


Ollaan valtakunnallisesti merkittävässa rakennetussa ympäristössä ja "Suomen italialaishenkisimmässä kaupunkitaiteellisessa tilakokonaisuudessa", mutta tämä hotellin ja kirkon väli on peräti pittoreskin ruohottunut, osin kai läpikulun estämisenkin seurauksena. Vaan onko siellä Italiassakaan kaikki niin tip-top.


Betel-kirkon pohjoispuolta. Rakennuksen alakerrassa toimii kasvisravintola.


Vielä tällainen flaneurin vinkki: Yliopistonkadun portaikon ollessa auki, myös tämä kirkon takaa Puutarhakadulle vievä portti on auki. Voitte siis harhauttaa vihollisianne oikaisemalla korttelin halki suuntaan tai toiseen.

.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...