torstai 26. helmikuuta 2015

Englannin pankin museo

The Bank of England Museum sijaitsee Englannin pankin yhteydessä, lähin metroasema on (tietysti) Bank, osoite on Threadneedle Street, mutta sisäänkäynti on Bartholomew Lanen  puolelta.



Ainoa museo Lontoossa, johon olen mennyt turvatarkastuksen kautta, mikä tietysti on hyvä muistutus siitä että pankki on aina ollut Lontoon tarkimmin vartioituja rakennuksia. Näyttely on pieni ja lähes kaikki on vitriineissä, joten paikka on omiaan koululaisille, joita siellä pyörikin tehtävälomake käsissään.



Pankin tavoitteena on 2 % inflaatio, ei yli eikä ali. Kävijän oli tehtävissä pyrittävä samaan.


Vanhinta setelikantaa. Pankki perustettiin 1694 rahoittamaaan Englannin käymiä sotia.


Näkymä pienoismallista 1700-luvun pankin edustalta.


Kultaa!


Aseita oli varsin paljon, olihan pankin turvana (yleensä kaartinrykmenteistä muodostettu) sotilasosasto 1780-luvulta vuoteen 1973...


...ja Napoleonin sotien aikana oli pankilla omakin joukko-osasto, Corps of Bank Volunteers.


Englannin rahajärjestelmä ennen vuotta 1971 oli oma maailmansa. 1 punta jakautui 20 shillinkiin, ja shillinki 12 pennyyn. Ja sitten oli kaikenlaisia välimuotoja, ja kultapunta 21 shillinkiä jne...


Käynnin kohokohta on päästä nostamaan 400 troy-unssin eli vajaan 12,5 kg painoista kultaharkkoa. Olin tiennyt sen jo ennen käyntiämme ja miettinyt miten harkon pysyminen osana näyttelyä oli järjestetty. No tällä tavoin, ja nostamaan pääsi vain yhdellä kädellä.


Meidän ollessamme nostovuorossa vieressä oli jo alkanut periodiasuun (1800-luku?) pukeutuneen hepun vetämä storytellingsessio. Pedatoimintaan on selvästi panostettu ja epäilemättä tarpeen olisikin saada nuoret ymmärtämään jotain rahan ja talouden päälle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni Britannian kruununjalokivimuseossa on tiukemmat turvatoimet. Mitään kassia ei saa viedä. Hallitsijan kruunu on vitriinissä, jota kiertää kaksi kehää. Alemmalla kehällä eli kosketusetäisyydellä kruunua suojaavasta lasista ei saa edes pysähtyä, muutoin vartija tökkää kepillä heti.

Kari Hintsala kirjoitti...

Totta, mutta tästä unohduksesta luistelen vetoamalla sihen ettei Tower ole museo vaan ”historic royal palace”. Työryhmämme tarjosi lippuluukulla ICOM:n korttia, muttei kelvannut, koska ”Tower ei ole museo”. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...