Turkkilaisvalta toi muotokuvien pukuihin melko itämaisen tyylin (tosin sama muoti oli vallalla Puolassa jota turkkilaiset eivät vallanneet), mutta renessanssiarkku voisi yhtä hyvin olla suomalaisesta museosta.
Maalaus Budan valtauksesta 1686. Turkkilaisvalta päättyi Karlowitzin rauhaan 1699, mutta kylpylät jäivät.
Tarkemmin ottaen turkkilaisvalta korvautui Itävallan hegemonian kaudella. Unkarin kruunu oli Mohacsin taistelun 1526 jälkeen päätynyt Wienin hallitsijoille, joilla se pysyi vuoteen 1918 asti. Itämaisuuden tilalle tulivat barokki, rokokoo ja muutkin eurooppalaiset tyylit vuorollaan.
Alimmassa kuvassa myös pisimpään säilynyt itämainen elementti, unkarilaisen husaarin univormu, jollaista 1700-luvulla ja Napoleonin sodissa jäljiteltin kaikkialla Euroopassa. Operettihusaarit olivat sitten vielä asia erikseen.
1800-luku merkitsi vaihtelevia kohtaloita, rajapyykkeinä toisaalta vuoden 1848 kukistettu kapina, toisaalta 1867 saavutettu tasavertainen asema Itävallan kanssa.
Kaksoismonarkian viimeisiä rauhan vuosia...
ennen ensimmäistä maailmansotaa. Se kuten seuraavakin maailmanpalo oli kattavammin esitelty sotamuseossa.
Trianonin rauhassa 1920 Unkari menetti 2/3 alueestaan ja väestöstään, jälkimmäinen tosin suurelta osin ei-unkarilaisia. Revanssia haettiin toisessa maailmansodassa, huonolla menestyksellä. Toisen maailmansodan jälkeen muun itäisen Keski-Euroopan tavoin Unkarin kohtalona oli 40 vuotta totalitaarista reaalisosialismia "salamitaktiikasta gulassikommunismiin".
1956 unkarilaiset nousivat kapinaan, jonka neuvostojoukot kukistivat. Stalinin patsas kaadettiin, sen irronnut pää esiintyy usein valokuvissa, museoon on päätynyt saman (?) patsaan käsi.
Vuonna 1989 neuvostoimperiumi tuli tiensä päähän. Unkarilaiset purkivat rautaesiripun (pala siitä oli esillä) ja käynnistivät tapahtumavyöryn, josta tänä syksynä tulee kuluneeksi 25 vuotta. Markus Leikolan reportaasit tuolta ajalta tulivat elävästi mieleen.
Viime aikoina on uutisoitu Unkarin halusta liittoutua Putinin "Euraasian" kanssa. Aika vaikea on uskoa että se ajatus unkarilaisten enemmistön hyväksynnän saisi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti