tiistai 11. marraskuuta 2014

Kalastajanlinnake

Kalastajanlinnake, usein suomeksi myös Kalastajabastioni, on Budapestin turistejakuhisevimpia kohteita ja itse asiassa sellaiseksi rakennettukin, eikä edes kovin kauan sitten, sillä tämä romanttinen rakennelma valmistui vuosina 1895-1902, arkkitehtina Frigyes Schulek. Sen ja Matiaksenkirkon välissä oleva aukio oli syksyllä 2014 remontissa jonka keskellä sinnitteli Tapani Pyhän ratsastajapatsas.


Seitsemän tornia seitsemän Unkariin saapuneen heimon kunniaksi. En suorittanut tarkastuslaskelmaa, mutta paljon siinä riitti mutkittelevia käytäviä, portaikkoja ja pieniä torneja, kaikista näköala Tonavalle ja Pestiin.
Pohjoispää oli kaikkein disneymäisin, ja tarkemmin ajatellen melko saman ja lähes samanaikaisenkin pseudokeskiaikaisuuden ilmentymä.


Jostain olin lukenut että ylimpään osaan olisi pääsymaksu. Ei kuitenkaan ollut, mutta sen sijaan siellä oli kahvila, jossa sai nauttia hehkuviinit lämmikkeeksi tuulelta...


ja katsella Tonavan takana sijaitsevaa parlamenttitaloa, jonka innoittajana oli ollut Thamesin varren vastaava.


Viereisen hotelli Hiltonin nurkan takana on kaikki mitä on jäljellä aidosti keskiaikaisesta dominikaanikirkosta. Kalastajanlinnakkeen rakentaminen heikensi kirkon perustuksia niin että se jouduttiin purkamaan. Hilton nousi linnavuorelle vuonna 1976.
Lisää Kalastajanlinnakkeen historiasta täällä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...