maanantai 5. elokuuta 2013

Setumaa (3): Podmotsa

Setumaan koilliskolkka muodostaa Venäjään rajautuvan pussin, jonka perällä, Peipsijärven kanssa samaa vesistöä olevan Pihkovanjärven rannalla on Podmotsan kylä. Niinpä vain sielläkin oli National Geographicin "kehys".


Kylän kappeli eli tsasouna...


...ja hautausmaa ja sen kolme arvoituksellista kiviristiä, vanhaa perua epäilemättä ja toivat mieleen Aibolandin kalkkikiviristit.


Tyypilliseen tapaan hautausmaalla oli penkkejä, joilla istua kun vainajaa käytiin muistelemassa syömisen ja juomisen merkeissä.


Varsinaisesti olimme tulleet katselemaan tätä näkymää, Venäjää, joka on kapean salmen toisella puolella. Kirkko kuuluu Kuuljan (Kuljen) kylään, ja vartiotorni Venäjän rajavartiostolle.


Tarton rauhassa Setumaa jäi suurelta osin Virolle, uudelleen itsenäistymisen jälkeen raja on kulkenut lännempää. Sen itäpuolella asuu enää muutamia satoja setuja.

2 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Penkit Suomenkin hautausmaille niin vanhemmatkin ihmiset jaksavat kierrellä sukulaisiaan tervehtimässä. Tosin onhan siellä usein penkkejä,mutta ei ihan samassa määrin kuin tuolla.

Kari Hintsala kirjoitti...

Muut matkalla mukana olleet muistelivat että ortodoksisessa Karjalassa tuota tapaa kutsutaan nimellä "kalmoilla käynti".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...