Borgioiden neljännessä jaksossa sarja tuntui jo melkein unohtavan sensaatiohakuisuutensa ja keskittyi historian ja maantieteen opettamiseen niin että jakso olisi kelvannut Koulu-TV:n (vai onko se nykyään Opettaja.tv?) ohjelmistoon. Kuvassa paavi selittää pojalleen saapasmaan geopoliittisia realiteetteja 1400-luvun lopussa: pohjoisen ruhtinaskunnat ja tasavallat, keskellä Kirkkovaltio ja etelässä Napolin kuningaskunta. Ja lännessä Euroopan suurvallat, Ranska ja Espanja, valmiina sekaantumaan niemimaan asioihin. "Italia, onko sellaista olemassakaan?" kysytään Firenzen hovissa, ja hyvä kysymys se on vielä tänäkin päivänä. Maailmankuva puolestaan laajeni kun kuuriassa ihmeteltiin Kolumbuksen Eurooppaan tuomaa Amerikan alkuperäisasukasta.
Jaksossa vietettiin myös Luzrezia Borgian häitä ja lanseerattiin termit passamezzo ja sprezzatura. Tämän sivistyshistoriallisen (kuten joskus sanottiin) pläjäyksen jälkeen oli paikallaan kaivaa esiin viime viikolla mainitsemani Italian renessanssin sivistys ja lukea Burckhardtin arvio Borgioista:
Isässä vallanhimo, ahneus ja aistillisuus yhtyivät voimakkaaseen ja säkenöivään luonteeseen. Kaikkea, mikä kuuluu vallan nautintoon ja hekumaan, hän ensi päivästä alkaen soi itselleen runsain määrin. Hän näyttää alusta lähtien arvelematta käyttäneen kaikkia ajateltavissa olevia keinoja tämän päämäärän saavuttamiseksi. (...) Mutta kun paavi ajan oloon joutui poikansa valtaan, kävivät väkivaltaiset keinot niin pirullisiksi, että niiden vaikutuksen ehdottomasti täytyi näkyä myös tarkoituksissa. Se kavaluus ja julmuus, jota osoitettiin taisteltaessa Rooman suurmiehiä ja Romagnolan hallitsijasukuja vastaan, ylitti nekin mitat, joihin esim. Napolin Aragonialaiset olivat jo maailman totuttaneet, ja myöskin pettämiskyky oli suurempi.
Jakso nähtävissä Yle Areenalla tämän viikon.
Sarjalla näkyy olevan fanisivusto nimellä The Borgias Wiki.
Myös Alejandro Jodorowsky ja Milo Manara ovat tarttuneet aiheeseen, katkelma alusta löytyy Kraivud Komiksin sarjakuvablogista (kiitokset vinkistä Reijolle).
Milanon Sforzien linnan kulmilla käytiin täällä.
3 kommenttia:
Kiinnitin huomiota Borgian kommenttiin Sforzista:"keskustelutaidottomia". ja sellaisiksi oli myös kuvattu. Mielenkiintoista!
@Nina: Mites puvut, ja tanssi hääjuhlissa? Vakuuttivatko renessanssikulttuurin hartaan fanittajan? :-)
Kyllä puvut ja rekvisiitat vakuuttavat.Vinkkejä on tullut jo mm.tulevan näyttelyn astioihin.Hassua oli se että olin kovasti pähkäillyt vaatetusta renessanssikokille kun PAM! Siellähän se kokki oli televisioruudussa ilmielävänä.
Lähetä kommentti