sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Kuressaare lossi päev 2008


Eilisen mainoskatkon peesissä retroilua vuoteen 2008, jolloin Turun linnan ritariklubi matkusti, ei Visbyhyn, vaan toiselle suurelle Itämeren saarelle eli Saarenmaalle. Kuressaaren piispanlinnassa on sielläkin keskiaikatapahtuma, lossi päev eli linnapäivät, joiden ohjelma neljä vuotta sitten oli tällainen:


Kaupungin keskustassa järjestäydyttiin kulkueeksi, johon kaikki tapahtuman osallistujat ottivat osaa. Homma oli enemmänkin karnevaalihenkistä, ja niinpä kärjessä oli Napoleonin sotien aikainen tykki!


Turun linnan ritariklubin etujoukko...


...ja jälkijoukko.


Olisikohan tämä ollut Latvian edustus, lipusta päätellen?


Kulkueessa marssiminenhan tiedetään, välillä täytyy pysähtyä ja välillä juosta. Tässä on virolaisten ryhmä joutunut seisahtamaan.


Mutta perille päästiin, tässä ollaan jo linnoituksen alueella.


Linnan yhdellä seinustalla oli lava, jossa ryhmät esiintyivät. Euroopan keskiaikaan ei millään muotoa ollut pidättäydytty vaan lavalla musisoi mm. janitsaariorkesteri Mehter Turkista.


Myös ritariklubi kapusi lavalle esittäytymään.


Ohjelmamme koostui lasten haarniskan pukemisesta ja ritariksi lyönnistä.


Täytyy myöntää, että tsekkien ja puolalaisten ohjelma oli jonkin verran värikkäämpi. Edellämainittujen esityksessä taisteltiin vähäpukeisesta naisesta rockmusiikin soidessa, jälkimmäisten show oli suuri joukkotappelu miekoin ym. jossa kaikki saivat lopulta "surmansa". Ehkei kaikkein tiukimpien keskiaikapuristien mieleen, mutta olihan siinä spektaakkelia kerrakseen. Rennosti tämä keskiaikateema muutenkin otettiin, koskapa edellisillan keskiaikaisilla illallisilla esiintyi mm. virolaistyttöjen ryhmä esittäen itämaista vatsatanssia asiaankuuluvissa hepenissä.

Itse linnasta ei ole monta kuvaa. Sen ympärillä oli osallistujien leirejä, ehkä näistä saa jonkin käsityksen.




Linna on tehty saksalaisen jämptisti, seinät ovat viivasuorat, mitä voi verrata Turun linnaan, jonka muureissa ei suoraa kohtaa olekaan. Tosin on maastokin ollut täällä tasaisempi.

Näkymiä linnan muureilta.





Linnan puolustusta on tykkien aikakaudella kohennettu bastionivallein. Ne on entisöity vain pääportin puolelta.



Muualta vallitukset ovat aika luonnontilaisia. Tässä vallihautaan sijoitettu raveliini.


Yhdessä kulmassa on säilynyt pyöreä tykkitorni.


Linnan historiasta enemmän suomeksi täällä.

1 kommentti:

Kari Hintsala kirjoitti...

Ja kas, tämä oli blogin 500. postaus, ketoo Bloggerin tilasto!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...