Lehden teemana ovat tällä kertaa maalausten kehykset, joista on monta mielenkiintoista juttua eri kanteilta. Niistä juontui mieleeni, nyt ollessamme vuodesta 2009 lähtien sekä taide- että historiallinen museo, miten eri tavoin niin maalauksiin kuin niiden kehyksiin suhtaudutaan. Hieman kärjistäen taidemuseolle taulut ovat teoksia ja tietokantaan ne kuvataan ilman kehyksiä, historialliselle museolle taas esineitä, jotka kuvataan kehyksineen.
Kun koetan poimia näistä esiin Turkuun liittyvää, niin nyt voi mainita Riitta Nikulan kolumnin siitä, miten arkkitehti Erik Bryggman on kulttuuripääkaupunkivuotena jäänyt Alvar Aallon varjoon. Bryggmanilta onkin Turussa paljon hienoja töitä ja yhdeksi sellaiseksi voi laskea Turun linnan, jonka päälinnan restauroinnissa hänellä ja hänen tyttärellään Carin Bryggmanilla oli huomattava osuus. Restaurointi oli yksi linnan lukuisista rakennusvaiheista, joten 1950-luvun modernismi on osa sen kerrostumia.
Jukka Relas on kirjoittanut artikkelin turkulaistaiteilija Hannes Siivosesta (1898-1972) ja kertoo mm. tämän lapsuudenkotia kohdanneesta tragediasta. Perhe oli muttanut keuhkotautiin kuolleen naisen asuntoon ilman että sitä oli kunnolla desinfioitu, sillä seurauksella, että koko perhe Hannesta lukuun ottamatta kuoli tuberkuloosiin 1910-20-luvuilla.
Mukana juttu Maastrichtin antiikkimessuilta kuten myös vuosi sitten. Maaastrichin tarjonta on aivan toista luokkaa kuin Suomessa, kuten luettelosta voi todeta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti