sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Parolan panssarimuseossa 2023

Kesän 2023 vetonaula Parolan panssarimuseossa oli tämä Bovingtonin Tank Museumista lainaksi saatu kuningastiikeri, ja massiivinen ilmestys se olikin. Torni on alkupään harvinaisempaa mallia, virheellisesti usein Porcshen mukaan nimetty, mutta sekä tämä että yleisempi malli olivat Kruppin suunnittelemia.


Vierailimme paikalla heinäkuussa, ja museossa kävi todellinen kävijöiden kuhina. Suosittu se taitaa olla ilman kuningastiikeriäkin.

Tiikeri oli alemmassa hallissa, jossa myös lipunmyynti, kahvila ja kauppa sijaitsevat. Tässä kuvia hallin muusta esineistöstä, joka ajoittuu lähinnä toiseen maailmansotaan ja sitä edeltävään aikaan.







Hallin vitriineissä on myös panssarimiesten sotilaspukuja.





Ulkokautta...


kuljetaan ylempään halliin, jossa on uudempaa kalustoa.




Ajankohtaisena lisäyksenä oli Ukrainaa puolustamassa olleen suomalaisvapaaehtoisen varustus...


ja sotamuistojansa rintaman molemmin puolin.



Ja taas ulos, tästä näkyvät nuo alempi (Päänäyttelyhalli) ja ylempi (Näyttelyhalli 2) sisätila.


Rinteessä on sitten riveittäin vaunuja eri maista, monet sotasaalista neuvostoarmeijalta. Nyttemmin ne ovat saaneet katoksen suojakseen, mutta kuten kunnosta näkee, restaurointiprojekteja olisi vuosiksi eteenpäin.


















Amerikkalaista M4 Shermania ei Suomen rintamalla nähty, sellainen Parolaan saatiin vaihtamalla Saksasta, blogissa olen siitä näemmä kirjoittanutkin.


Panssarijunastakin on tullut postattua, tässä silti siitäkin muutama kuva.





75 PstK 40 on tuliasemassaan muistomerkkinä panssarintorjuntamiehille.


 Panssarintorjunnalle on myös omistettu oma hallinsa.



Kuten asiaan kuuluu, kuningastiikerikesä oli tuotteistettu museokauppaan monin tavoin, itse ostin kahvimukin.


Eikä tiikeriin tutustuminen ole vieläkään myöhäistä, sillä se jäikin talvehtimaan Suomeen, ja on esillä Parolassa vielä maaliskuulle 2024 saakka.


1 kommentti:

Oscari kirjoitti...

Kiitos hienosta artikkelista. Tuolla tulee käytyä liian harvoin, vaikka melkein naapurissa on. Juuri Ukrainan sodan koettelemassa maailmassa meidän olisi hyvä muistaa mitä meinneisyydessä juuri hiljan tapahtui.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...