lauantai 28. tammikuuta 2023

Antiikki & Design 216 (1/2023)

Vuoden ensimmäisessä numerossa komeilee kerrassaan 11-sivuinen juttu kamarineuvos Kari-Paavo Kokin antiikilla sisustetusta kodista. Ja onhan kyseessä lehden pitkäaikainen avustaja, joka toimi vuoteen 2015 Heinolan museon johtajana. Museo profiloitui tuolloin tyylihistoriallisista näyttelyistään, joihin meidänkin museostamme lainattiin esineitä, kerran muistan Kokin tällaisessa yhteydessä tavanneenikin.

Näyttelyaiheena Gallen-Kallela, jonka töitä on esillä huhtikuun alkuun saakka Kansallismuseon näyttelyssä, ja tietysti Tarvaspäässä, jonka vaihtuva näyttely on auki helmikuulle. Merkillistä kyllä, koko blogin olemassaolon aikana ei ole tullut Tarvaspäässä käytyä, vaikka se tuttu paikka aiemmilta vuosikymmeniltä onkin. Kansallistaiteilija suunnitteli talon paitsi kodikseen, myös tulevaksi museokseen, jollaisena onkin palvellut jo paljon kauemmin kuin taiteiljan kotina.

Varsinais-Suomeen lehti vie vierailullaan Saloon ja siellä keräilijä Jorma Kivimäen kotiin. Kivimäellä on n. 2500 Kupittaan Saven esineen kokoelma. Jälleen voi todeta että asialleen omistautunut keräilijä voi saavuttaa joka paikan höylänä pyörimään joutuvaa museotutkijaa monin verroin suuremman tuntemuksen aiheessaan. Keräilijä haluaisi myös myydä kokoelmansa museoon, mikä museoammattilaisessa herättää hieman ristiriitaisia mietteitä. Entä jos jokainen Suomen keräilijä haluaisi museoida kokoelmansa?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...