tiistai 25. toukokuuta 2021

1920-luvun klassismia Turussa (20)

Liikepulaisten talon (Tuureporinkatu 13) rakennuttivat turkulaiset liikemiehet 1928-1929 palveluksessaan oleville liikeapulaisille. Suunnittelijana toimi arkkitehti Thor Lagerroos.

Osakkeita saivat ostaa vain "Turussa asuvat liikeapulaisluokkaan kuuluvat henkilöt". Talo rakennettiin juutalaisten purettujen myyntikojujen paikalle, ja kielsivätpä säännöt huoneistojen myynnin juutalaisille. Kielto kumottiin yhtiökokouksessa toisen maailmansodan päätyttyä. Tuskinpa talo enää on varattu vain liikeapulaisillekaan, mutta nimi Merkuriuksen sauvoineen komeilee edelleen fasadin yläosassa kun osaa katsoa.

Portaaleja on kaksi, kuvaaminen taas hankalaa koska autot. Suht vaatimattomia aikakauteensa nähden, mutta simpukat piristävät kivasti.

Porttikongi...


ja sen takana aukeava näkymä.

Lähteiden mukaan talo oli aikaansa edellä, siinä oli hissi ja lämminveriverkosto. Saunassa oli oma saunottaja ja talonmiehen vaimo toimi pyykkärinä. Liikeapulaisyhdistyksellä oli talossa toimitilat, iso juhlasali ja toimisto. Päivittäin oli myös tarjolla edullinen päivällinen liikeapulaisille. Juhlasali toimi myöhemmin kirjapainona ja nyttemmin tanssikouluna.

"Vain liikeapulaisluokkaan kuuluville", Turun Sanomat 25.8.2004 (tilaajille).

Lähteet:

Mikko Laaksonen ja Juri Nummelin: Turun arkkitehtuuriopas (2013).

Rauno Lahtinen: Kävely 1920- ja 1930-lukujen Turussa (2012).


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...