perjantai 28. toukokuuta 2021

Arvoituksellisen merkin salaisuus paljastuu


Jo parisen kuukautta sitten kokoelmien digitoinnissa tuli vastaan esine, jonka identifiointi museon pääkirjassa oli varsin ristiriitainen. Maltanristin muotoinen merkki oli tullut kapteeni J.A. Frantzellilta Korppoosta museolle jo 1800-luvulla, jolloin nimeksi annettu "Ordensmärke". Myöhemmin merkintä oli pyyhitty yli ja korjattu muotoon "Petersburgs kejs. ryska brandkårsmärke".  

Tulkinta Pietarin keisarillisen venäläisen palokunnan merkistä ei ensinkään vakuuttanut, eihän siinä ollut minkäänlaista palokuntiin viittaavaa heraldiikka, ja mitä kieltä olivat merkilliset kirjaimet sen keskellä? Jaoinkin merkin somessa viisaampien arvioitavaksi. Tavalliseen tapaan vastaukseksi tuli erinäisiä humoristisia kommentteja, mutta myös vakavampia tulkintayrityksiä, ja melko pian todettiin kirjainten olevan riimuja. Mutta mitä siinä oikeastaan luki? Tulkinta ei ollut niinkään helppoa, mutta lopulta osuttiin oikeaan: merkin keskellä lukee SVEA, ja se johtikin heti oikeille jäljille.

Kyseessä on 1793 perustettu Svea Orden, sääntökunta, veljistö, seura tai salaseura, miten tuon sitten tulkitseekaan, ja perustamisaikanaan ehkä saman hengen innoittama kuin saman ajan turkulainen Aurora-seura. Lähetin kuvan myös itse seuralle, ja vastaus oli seuraava:

Märket har suttit på ett gradband och visar att bäraren av bandet tillhör Riddarklassen inom Svea Orden. Vi har två klasser: Väpnarklassen (grad I-V), Riddarklassen (grad VI-X). Graderna i Riddarklassen har olika färger i sina band, men de har alla detta märke gemensamt.
Ritariasteen merkki siis, ja harvinaisuus kokoelmissamme sikäli kuin tiedän.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...