tiistai 11. elokuuta 2020

Pikatulta päin torpedoveneitä

Museolöytönä työpöydälle tuli pienehkö umpimetallinen ammus, korkeudeltaan 83 mm ja halkaisijaltaan 37 mm...


pohjassaan erinäisiä kryptisiä merkintöjä.

Somen parviäly selvitti pian että kyseessä on ranskalaisen Hotchkiss-yhtiön kehittämä ja Venäjällä valmistettu kaliiperiltaan 37 mm panssaria läpäisevä ammus. (Kyseessä siis vain tykin putkesta lähtevä ammus, josta puuttuvat hylsy ja sen sisältämä ajoaine eli ruuti.)

Sarjatulta ampuva pikatykki (engl. quick firing cannon) oli vastaus 1800-luvun lopulla kehitettyihin moottoritorpedoveneisiin. Pienet ja ketterät veneet pystyivät upottamaan suuren taistelulaivankin ilman että tämä kykeni järeillä kanuunoillaan puolustautumaan. Tarvittiin siis nopeasti ampuva ase, jolla laiva pystyi puolustautuman lähettämällä torpedoveneen suuntaan riittävästi metallia riittävän nopeasti.

Itse asiassa torpedoveneiden uhka synnytti uuden alystyypinkin, hävittäjän, jonka nimi esim. englanniksi oli alunperin torpedo boat destroyer, lyhentyen myöhemmin muotoon destroyer.

Hotchkiss-tykkejä myytiin kymmeniin maihin ja Venäjällä niitä kerrotaan em. verkkolähteessä olleen 1918 käytössä n. 4000 kpl.

Esimerkkejä onnistuneista torpedoveneiskuista ovat mm. Kronstadt 1919 ja Lavansaari 1942.


2 kommenttia:

Satunnaista sotilashistoriaa kirjoitti...

Nätti kiitos videoon linkkaamisesta. Harrastelijan mieltä lämmittää tulla ammatti-ihmisen huomioimaksi :-)

Olen blogistasi bongannut ainakin yhden aiheen josta voisin tehdä videon. Saatan ottaa syksymmällä yhteyksiä parin yksityiskohdan osalta.

Kari Hintsala kirjoitti...

Merisotahistorian ammattilainen en kyllä missään nimessä ole. :)

Videosi ovat hyvin havainnollisia maallikollekin. Upotin Karjalasta ja Keihässalmesta kertovat samanaiheiseen postaukseeni heinäkuussa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...