maanantai 17. elokuuta 2020

Piispankadun museot (3) Ett Hem

Alfred ja Hélène Jacobssonin kotimuseo Ett Hem on siitä erikoinen, että pariskunnan alkuperäistä kotitaloa Hämeenkadulla ei enää ole, vaan kokoelmat on sijoitettu tähän Piispankadulla sijaitsevaan puurakennukseen.


Esillä olevat interiöörit alkavat biedermeier-tyylisestä Kingelin huoneesta. Kalusto on kuulunut Abraham Kingelinille, jota pidetään 1800-luvun alkupuolen merkittävimpänä turkulaisena liikemiehenä, ja joka oli rouva Jacobssonin äidinisä.


Konsulin huoneen sohva ja tuolit ovat perimätiedon mukaan kuuluneet Aurora Karamzinille ja olleet siis mahdollisesti aikoinaan Hakasalmen huvilassa. Sohvan yllä yksi monista Victor Westerholmin maalauksista.


Konsulin rintakuva ja työpöytä. Edellinen on Felix Nylundin työ vuodelta 1913, eikä se mallin eläessä ollut koskaan esillä - tilaaja ei tainnut olla tyytyväinen?


Talon keskellä on sen suurin huone, sali eli salonki. 1800-luvun varakkaissa porvariskodeissa salonki sisustettiin rokokoo- tai kustavilaistyyliin, ruokasali taas renessanssi- tai barokkihuonekaluilla.



Konsulinnan huone. Westerholmia, Nylundia, Danielson-Gambogia, Edelfeltiä...



Makuuhuone.




Vuoteen peitteenä on silkkinen intialainen temppelisaali.


Konsulinnan buduaari eli pukeutumishuone. Richard Hallin muotokuvassa konsulinna istuu maalauksen alla olevalla sohvalla. Useimmat pienemmistä teoksista ovat Hugo Backmanssonin akvarelleja Pohjois-Afrikasta. Jugendryijy on Ilona Jalavan suunnittelema.



Ruokasali, tummia sävyjä ja kultanahkatuoleja.


Posliinihuone eli pieni ruokasali on heinäkuisen sulkemuksen jäljiltä vielä tulemisensa tilassa.



Lopuksi on paikallaan kehua viereisen kahvila Fikan leivonnaisia.


.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Mukava kun kävit meillä. Tervetuloa uudestaan kun posliinihuone saadaan valmiiksi.
t. Ulrika Grägg
museonjohtaja

Kari Hintsala kirjoitti...

Juu, ilman muuta. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...