keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Liedon kirkon sodassa tuhoutunut kiviristi

Turun museokeskuksen valokuvakokoelman digitoinnin yhteydessä nousi esiin mm. tämä Gustaf Welinin 1930 ottama kuva silloisesta Turun linnan kirkosta.


Kuten tunnettua, päälinna kirkkoineen tuhoutui pommituksessa heinäkuussa 1941. Hävityksen kohteeksi joutuivat myös kuvan kiviristi ja kasteallas, molemmat Liedon kirkosta peräisin. Kastemaljan todettiin tuhoutuneen kokonaan, mutta kivirististä kirjattiin historian kellastuneille sivuille sen säilyneen "melkein vahingoittumattomana".


Mutta millaisessa kunnossa? Maalöytökonservaattorimme onnistui löytämään ristin, joka oli jo ehditty tuntemattomana luetteloimaan uudestaan museolöytönumerolle. Näky oli lohduttomampi kuin luettelokortin huomiosta olisi voinut toivoa.


Ristin erikoinen kuviointi on nähtävissä enää vanhoissa valokuvissa.


Mitä arvoitukselliset kuviot merkitsevät, jätän keskiajan tuntijoiden pohdittavaksi.

3 kommenttia:

Mikko H. kirjoitti...

Voisiko kiviristi olla kelttiläinen risti?

Kari Hintsala kirjoitti...

"Kelttiläisiä" ristejä olen nähnyt Viron ruotsinkielisellä alueella (Aiboland), jossa niiden kerrottiin olevan kulttuurivaikute Gotlannista. Tämä ei kuitenkaan ole samanmallinen, tai sanotaan että jos on, niin aika voimakkaati varioitu. Symmetrinen se kyllä näyttää olevan. Valitettavasti Suomen keskiajan arkeologia on niin huonosti hallussani etten uskalla esittää mitään verrokkeja tälle muualta Suomesta.

Mikko H. kirjoitti...

Näyttää siltä, että kiviristin merkit olisivat peräisin idästä.

http://www.merjamaa.ru/news/runicheskie_znaki_verkhnego_povolzhja/2012-06-05-576

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...