perjantai 16. marraskuuta 2018

Haaksirikon turkulainen sankari

Apteekkimuseon uudistamishankkeen myötä sen uumeniin kertynyttä esineistöä on digitoitu suuret määrät, kuten Finnastakin olette voineet huomata. Esille nousi myös jotain aivan muuta, kuten tämä kokonaisuus:


Syksyllä 1837 brittiläisalus Caledonia joutui haaksirikkoon Irlannin länsipuolella. Merellä ajelehtivasta miehistöstä jo puolet oli menehtynyt, kun paikalle osui porilaisalus Dygden. Sen turkulainen perämies Otto Reinhold Spoof pelasti henkensä vaarantaen elossa olevat kuusi miehistön jäsentä ja Dygden toi heidät Bristoliin. Tapauksesta on tarkemmin kerrottu suomeksi blogissa Juhan suku-uutiset sekä ruotsiksi Lärandestöd Åbo Akademin youtubevideolla.

Spoof sai osakseen sankarin vastaanoton, itse asiassa aikansa somemyrskyn, jossa jokainen halusi olla peukuttamassa ja kommentoimassa suomalaismerimiesten urotekoa. Kuvan kolmessa metallirasiassa on muistoja tästä hänen elämänsä kohokohdasta, kirjeitä ja painettuja lehtisiä. Yksi lehtisistä kertaa syksyn 1837 dramaattisia tapahtumia.


Kutsu palkitsemistilaisuuteen oli parinakin kappaleena. Dygden luonnollisesti purjehti Venäjän lipun alla, joten urotyökin meni venäläisten piikkiin.


Suurin osa muistoista on kirjeitä, eri kielillä, kiitoksina ja tunnustuksina Spoofin sankaruudesta. Yhdessä niistä joukko bristolilaisia herrasmiehiä kutsuu Dygdenin kapteenin ja perämiehen päivälliselle Albion Taverniin  5. tammikuuta "tasan (precisely) klo 4".



Rasioihin liimattujen etikettien mukaan Spoofin poika Axel Reinhold Spoof lahjoitti aineiston Turun merenkulkukoulun museolle (Åbo navigationsskolans museum). Tietymättömissä on miksi ja milloin  se on päätynyt museokeskuksen kokoelmiin ja varsinkin Apteekkimuseoon. Vuonna 1942 A.R. Spoofin lahjoituksena tuli kuitenkin erä "pelastettujen skotlantilaisten merenkulkijoiden" hänen isälleen lahjoittamia esineitä, jotka nekin olivat kulkeneet merenkulkukoulun kautta. Kyseessä oli kirja sekä joukko käsitöitä (pieniä kukkaroita), jotka vaikuttivat pikemminkin merimiesten puolisoiden tekemiltä.

Yhdessä oli jopa omistuskirjoitus "Mary Earl to O.R. Spoof  Feb. 2 1838". Ketään Earl-nimistä ei pelastettujen joukossa ollut, joten nämäkin olivat ehkä kiitollisten bristolilaisten lahjoja.


Alussa linkitetyllä Åbo Akademin videolla on myös esitelty Spoofin saamia tunnustuksia, mm. Bristol Humane Societyn hopeinen mitali, jonka myöntämisestä kertova on osa kokonaisuutta. Seuran nimeä kantavassa asiakirjarasiassa puolestaan oli hengellinen kirjanen nimeltään The Rise and Progress of Religion in the Soul.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...