sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Ravattulan Ristimäen syysseminaarissa

Koruista kuituihin, hautapaaseista hiuslaitteisiin -semma pidettiin Akatemiankadun Geotalossa, johon Turun yliopiston arkeologian oppiaine on muuttanut, aiemminhan siellä oli Åbo Akademin kemianlaitos. Luentosalin edustan kapeaan käytävään oli mahdutettu kahvitarjoilun ja myyntituotteiden lisäksi mm. Ristimäeltä peräisin oleva hautakivi, ynnä aikaisempien muinaispukujen esiliinoja...


ja tarkoin peitetty vitriini.


Esitykset avasi Juha Ruohonen kertomalla kahdesta vyöhelasta, uniikkeja Ristimäelle ja ilmeisesti saman tekijän tuotantoa.


Tämä oli samalla aasinsilta tilaisuudessa julkistettuun Ravattula-riipukseen, jonka valmistusta esitteli korun suunnitellut Johanna Iso-Järvenpää.


Tauolla olikin peitteet poistettu ja koru esikuvineen nähtävillä.



Ennen taukoa kuultiin myös Siiri Tuomenojan esitelmä gradunsa aiheesta, Ristimäen hautakivistä. Niitä on sekä haudattujen ylä- että jalkopäässä, tai keskelläkin. Joskus kyseessä on yksittäinen harjamainen kivi, joskus kolmen kiven ryhmä. Joskus koko hauta on peitetty kivin - haluttiinko erityisen harmittavaiset tyyypit pitää varmasti maan alla?




Tauon jälkeisillä luennoilla olikin, jos ei kuvauskielto, niin löytöjä esittävien power point -kuvien julkaisukielto. Jaana Riikonen kertoi päähineistä, koruista ja kampauksista, ja teki sen jälkeen Siiri Tuomenojalle nutturan toisen kahdesta Ristimäestä säilyneen hiuspehkon mukaan.



Veronika Paschenko esitteli ohimoriipusten ja viittojen pronssispiraalikoreisteita. Ohimospiraalikoristeita on löydetty Baltian maista ja Venäjältä, mutta palautuvatko ne ehkä Bysantin vallasnaisten koruihin?

Ohjelmaan merkitty Heini Kirjavaisen osuus oli jäänyt pois, joten seminaari päättyi Jaana Riikosen esittelemään hankkeeseen Ravattulan muinaispuvun luomisesta - mutta siitä voi lukea enemmän Turun Sanomien jutusta.

Blogipostauksia seminaarista myös täällä ja täällä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...