Saksalaisen ritarikunnan vaiheista, ja sen Viroon, Latviaan ja Preussiin rakennuttamista linnoista on tässä blogissa ollut useasti puhe. Mutta eihän ritarikunnan toiminta suinkaan loppunut em. alueiden menetykseen 1500-luvulla. Se on edelleen olemassa ja sen päämaja on Wienissä, jossa myös järjestön suurmestari asuu. Paikkaa etsiessämme osuimme ensiksi järjestön omaan kirkkoon.
Pienen kirkon seinät ovat täynnänsä ritarikunnan jäsenten aatelisvaakunoita.
Viereinen ovi samassa porttikäytävässä vie suurmestarin toimistoon, ritarikunnan arkistoon, vierasmajaan - ja aarrekammioon (Schatzkammer)
Aarrekammio käsittää viisi huonetta pukuja, militariaa, astioita ja kirkollista esineistöä, vanhimmat keskiajalta, mutta suurin osa myöhempiä.
Pienoismalli Jerusalemin saksalaisesta kirkosta ajalta jolloin saksalaiset olivat vielä osa johanniittojen ritarikuntaa.
Museossa on useita kuriositeettikabineettien klassikoita, kuuluisimpana varmastikin tämä Natternzungenkredenz. Siihen ripustettujen fossiloituneiden hainhampaiden uskottiin keskiajalla olevan lohikäärmeen hampaita, jotka myrkytetyn ruoan lähellä alkaisivat hikoilla. Niitä on maailmassa säilynyt kolme, kaksi niistä Wienissä.
Ritarikunnan jäsenten muotokuvat ovat näyttelyn keskeistä sisältöä, tässä miniatyyrien muodossa.
Näyttäviä itämaisia aseita.
Rukousnauhoja oli esillä useitakin, onhan kyseessä leimallisesti katolinen instituutio. Tässä gagaatista eli ruskohiilestä valmistettu.
Museossa oli myynnissä ritarikuntaa koskevaa kirjallisuutta, lähes kaikki saksaksi. Englanniksi löytyi vain tämä pieni opaslehtinen.
1500-luvulta lähtien järjestö toimi pääasiassa katolisilla saksankielisillä alueilla, ja sen suurmestarina toimi usein Habsburg-suvun jäsen. Vaikka natsit omivat ritarikunnan historian ja symboliikan ja suorastaan ryöstöviljelivät sitä, itse järjestö oli heille liian katolinen ja he lakkauttivat sen Anschlussin jälkeen. Toisen maailmansodan jälkeen ritarikunta perustettiin uudelleen hyväntekeväisyysjärjestönä muiden hengellisten ritarikuntien tavoin. 1990-luvun vaihteen jälkeen se on myös joissain tapauksissa saanut takaisin rautaesiripun taakse aikoinaan jääneitä kiinteistöjään.
Ritarikunnan museo sijaitsee Bad Mergentheimin linnassa Saksassa.
2 kommenttia:
Kiitos tästä. Sain uutta tietoa :-)
Eipä kestä. :-) Saksalaisen ritarikunnan vaiheet liittyvät, jos eivät suoraan Suomen, niin meille läheisen Itämeren kulttuuripiirin historiaan ja ovat itseäni aina kovasti kiinnostaneet.
Lähetä kommentti