Teemana barokki, ja kuten on joskus käynyt ilmi, ei ainakaan kirkkobarokki suosikkejani ole, mutta tässä tapauksessa juttujen kohteena ovat barokin maallisemmat ilmentymät. Heinolan kaupunginmuseon barokkinäyttely jatkuu syyskuulle asti ja ainakin itse siellä mieluusti vierailisin. Jutun kuvituksena oli muuten Tampereen museoiden kokoelmiin kuuluva kabinettikaappi, jossa mahdolisesti Suomen vanhin tulppaanin kuva, vuodelta 1658.
Toinen kohde on Skoklosterin linna, ja nolosti on myönnettävä että monien muiden Ruotsin linnojen ja kartanoiden tapaan sekin on käymättä. En edes tiennyt että palatsin juhlasali on edelleen yhtä kesken kuin se jäi kun tieto rakennuttajan, Carl Gustaf Wrangelin, kuolemasta tuli 1676. Tämän kesän erikoisnäyttely kertoo linnan varmasti kuuluisimmasta maalauksesta nimeltään Vertumnus.
Uudempaa "antiikkia" edustavat 1900-luvun kirjasintyypit, joista Markus Itkonen on tehnyt kirjan sekä näyttelyn Päivälehden museoon. Ammatillisesti kiinnostavinta oli juttu puristelasin, tuon proletariaatin kristallin, keräilystä. Myös museokontekstissa esineen materiaalin määrittely puristelasiksi on tehnyt siitä jollain tapaa B-luokan objektin, mutta onneksi niidenkin arvostus on nousemassa.
Varsinais-Suomi-pisteet lehdelle tulee käynnistä Yläneen kotiseutumseossa Pöytyällä (kuntaliitokset, nähkääs) tutustumassa sen perinnekasvimaahankkeeseen. Yläneellä kasvaa myös kuuluisa omenapuu Huvitus, joka on monen kotimaisen omenalajikkeen kantaäiti. Eikä unohdeta tässä yhteydessä että perinnepuutarhat ja -kasvit ovat olleet myös osa Kuralan kylämäen toimintaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti