torstai 19. joulukuuta 2013

Räsynukkeja Novgorodista

 

Novgorodilainen nukketaiteilija ja kansanperinteen tuntija Olga Olontsova on vieraillut Turun Luostarinmäen käsityöläismuseossa esittelemässä venäläistä räsynukketraditiota. Kotitekoisilla nukeilla on vanhat perinteet. Niitä on annettu leluiksi pienille lapsille, sekä pojille että tytöille, mutta lahjoina myös kaikenikäisille, eri elämäntilanteeseen liittyen. Niitä annettiin erityisesti pääsiäisenä ja jouluna.

Nukeilla on onnea tuova merkitys ja varsinkin ne symboloivat sitä mitä tyttö/nainen elämältä toivoi: hyvää miestä, lapsia, vaurautta. Vaurauden merkkeinä nuken vyössä voi olla vaikkapa avain, ja ovathan aitan avaimet vyöllä olleet emännän merkki meilläkin.


Muita vaurauden ja hyvän elämän symboleja ovat mm. tuohikori ja sauva jolla ruokapatoja on nostettu uunista.


Kori liittyi räsynukeihin toisellakin tapaan. Ne eivät jääneet taakse lapsuuteen, vaan naimisiin mennessään ja miehelään muuttaessaan morsian otti nuket mukaansa tällaisessa vasussa.


Olga oli tehnyt koriin nukkeja, joita annettiin jos vaikkapa pariskunnalla oli riitaa keskenään, toivottiin lasta jne. Niitä siis todella on ollut eri elämäntilanteisiin. Kasvoja niillä ei kuitenkaan usein ollut, koska "silmät ovat sielun peili eikä sielun kanssa saanut leikkiä". Aivan ehdoton tämä kielto ei kuitenkaan ole ollut kuten tästä kuvasta näkyy.


Neuvostoaika ei nukkeperinteestä juuri perustanut vaan lelujen haluttiin olevan "kehittävämpiä". Maaseudun kylissä nukentekoperinne on kuitenkin säilynyt näihin aikoihin asti, ja on elpymään päin. Kotitekoiset nuket on havaittu lapsuudenmuistoissa tehdasvalmisteisia rakkaammiksi ja ajatellaanpa niillä nykyään olevan jopa perheen yhteenkuuluvuuttakin vahvistava vaikutus.

Olga ja hänen nukkensa vielä tänään Luostarinmäellä esiintymislavan viereisessä talossa 159-160 klo 10-16.

Kuvat: Olli-Pekka Leskinen

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...