lauantai 19. lokakuuta 2024

Auran Koskipirtti

Auran Koskipirtti on yhden intohimoisen keräilijän, Lauri Jäntin (1909-2006) elämäntyön tulosta.

Museo käsittää kaksi rakennusta, joista suurempi on 1800-luvulla rakennettu Kuuskosken kartanon väentupa. Yleisölle se avautui 1967.

Jäntti keräili talonpoikaisantiikkia, ja kaikkea muutakin. Pirtin tiloissa toimii myös museon kahvila.




Jäntti julkaisi useita kirjoja sotamuistoistaan tykistössä, ja  lienevät ne tuttuja monille sotahistorian harrastajille.

Näyttely jatkuu väentuvan takana 1890-luvulla valmistuneessa kartanon meijerissä.

 Osa alakerran näyttelyä oli kesällä 2024 suljettu digitointiprojektin vuoksi.



Yläkerta on suorastaan hämmentävän ylitsepursuava kokemus esineistöä ryhmiteltynä Jäntin historiantulkinnaksi vuosikymmenittäin 1800-luvun lopusta 1970-luvulle. talon rakenteista johtuen interiöörit ovat eri tasoissa vaihtelevasti saavutettavissa. Yritän seuraavassa koota ne jonkinlaiseen aikajärjestykseen.









Jäntti julkaisi kokoelmistaan kolme opusta, jotka löytynevät monen vanhojen esineiden harrastajan ja museoammattilaisenkin hyllystä.

Ja pitihän sitä itse Kuuskoskea siltoineen ja vanhoine myllynraunioineen (tuhoutui tulipalossa 1900-luvun puolivälissä) käydä katsomassa.





Sama Aurajoen vesi virtaa omankin kotimme ohi, mutta ennen kuin puhkean laulamaan Varsinais-Suomen maakuntalaulua, totean vain että hauska ja käymisen arvoinen kesäkohde tämä on.

 

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...