maanantai 28. marraskuuta 2022

Kakolanmäellä

Turun museokeskuksen kokoelmapäivää vietettiin hotelli Kakolan kokoustiloissa, ja ohjelma käsitti iltapäivällä myös opastetun kierroksen mäellä.

Tarkalleen ottaen hotelli eli entinen lääninvankila ei ole Kakolaa, sitä on vain viereinen keskusvankila.


Tunnelmallista aulakäytävää...


asianmukaisin rekvisiitoin.

Teema jatkuu kokolattiamatossakin.


Suurin osa selleistä on muutettu tavallisiksi hotellihuoneiksi, mutta muutamassa voi viettää hieman elämyksellisemmän yöpymisen.


Alkuperäisiä seinäkirjoituksia ei ole jäljellä, mutta kokoustiloihin vievässä tilassa on niitä rekonstruoituina.


Täälläkin on ollut jenkkileffojen vankiloista tutut käytäväkuilut verkkoineen, mutta ne on rakennettu umpeen jo vankila-aikoina.


Portaikkojen kohdalla osa kuilua on jäljellä, tosin ilman verkkoja.

Vankilan kirkko on edelleen sakraalitila, mutta myös maalllisempienkin tilaisuuksien käytössä. Alttarin saa purettua pois tieltä, saarnastuolia ei.

Kakolanmäen rakennukset olivat tyhjillään 2007-2015, ja sinä aikana ne kärsivät pahoin vandalismista, myös kirkon urut pantiin mäsäksi, mutta nyt ne on kirkon muun sisustuksen tavoin restauroitu.


Kierros jatkui ulkona. Muita odotellessa huomasin että lääninvankilan entisessä porttikopissa oli ilmeisesti vietetty vuoden harmainta päivää panimoyrityksen mainoslauseen merkeissä.


Kierros jatkui monella eri nimellä tunnetun Kakolan alueelle. Tästä vaatimattomasta ovesta kävi kulku sisään ja ulos "hurjien poikien kotiin".


Vankila-ajan loppupuolella kiinni muurattu portti on jälleen auki.

Kaikkia rakennuksesta toiseen vieviä käytäviä taidetaan jo kutsua huokausten sillaksi, mutta täällä kuten Venetsiassakin kyseessä oli vankilaan (vastaanottotilasta) vievä käytävä.

Kuvan graniittilinnasta lähtevä pohjoissiipi haarautuu päivä- ja yöselleihin, kumpiakin poikettiin katsomaan, tässä edellä mainittu, Suomen vaarallisimpien rikollisten sijoituspaikka. Täällä käytäväkuilut verkkoineen olivat jäljellä, niin myös alkuperäiset ovet, joskin sisäänkäynti asuntoihin on uusien ovien kautta.


Yösellisiiven seinissä näkyvät sodan arveet. Pommitus tuhosi viereisen puutyöverstaan katon. Yksi vanki sai pommituksessa surmansa.


Yösellien asukit työskentelivät päivisin vankilan verstailla, yöksi ovet suljettiin, varmistuksena koko ovirivin yli kulkeva tanko. Nykyisin nämä toimivat Kakolanmäen asukkaiden varastotiloina.


Mäellä on jo ravintoloita, panimo, erikoisliikkeitä jne. Ensi kuussa pitäisi avautua kallioon louhittu Kakola Spa.

 Turun vankila Wikipediassa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...