maanantai 17. helmikuuta 2020

Antiikki & Design 186 (1/2020)

Vuoden ensimmäisessä numerossa ei mitään Turkuun tai Varsinais-Suomeen liittyvää, mutta yhtä kaikki tässä muutamia mielenkiintoisia aiheita esiin nostettavaksi.

Jopseh Alanen kuoli nuorena espanjantautiin, mutta ehdi luoda koko joukon Kalevala-maalauksia, joita nyt on esillä Tampereen taidemuseossa. Meille 1910-luvun sotahistorian harrastajille hän on tietysti tuttu Pohjan Poikien lipun ja käsivarsimerkin suunnittelijana.

Kävi ilmi, että Dora Jungin tuotannon kerääjille ja tutkijoille on oma klubi, ja Dora Junghan on meille Turun linnassa työskenteleville tuttu Kuningattaren kamarin tekstiiliteoksesta Nemo nisi mors. Tässä voisi myös laittaa sanan kiertämään että Jungin suunnittelemaa ja Bore II:lle vuosien 1937 ja 1950 välillä valmistettua damastiliinaa kovasti kaivataan. Kenties sellainen vielä jonkun kätköissä on?

Antti Kaijalainen on kirjoittanut hienosti kuvitetun jutun 1920-luvusta, jonka 100-vuotissykli nyt on alkamassa. Ensimmäinen moderni vuosikymmen? Varmasti monessa mielessä, jo katukuvakin näytti jo toiselta kuin ennen ensimmäistä maailmansotaa. Kuvassa presidentinlinnan turkkilaisesta huoneesta (kaikki itämainen oli uusinta huutoa) jökättää sivupöydällä myös radio. Niin kotimaiset lähetykset kuin itse vastaanottimienkin tuotanto alkoi tuolloin.

Antilta on myös toinen pitkä juttu kahvista, mitä ajankohtaisin aihe, kun museomme on juuri vastaanottamassa huomattavaa kahviaiheista yksityiskeräilijän kokoelmaa. Mutta siitä enemmän toisissa yhteyksissä.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...