torstai 15. kesäkuuta 2017

Merimiesarkku 1600-luvulta

Forum Marinumin kautta tuli asiakastiedustelu merimiesarkusta, joka oli jäänyt meiltä itseltämmekin unhoon, osin siksi että sen paikkamerkiksi tietokantaan oli jäänyt Forum Marinum (jossa se ei suinkaan enää pitkään aikaan ole ollut) ja koska se oli varastossa piiloutunut toisen, suuremman arkun taakse.

Mutta niin vain karkulainen löytyi, ja joutui tarkemman dokumentoinnin kohteeksi.


Myöhemmissä merimiesarkuissa joskus kaikkikin sivut ovat kaltevia, tässä vain etumainen. Kuten jo päältäkin näkee, on kansi jossain vaiheessa uusittu.


Mielenkiintoiseksi arkun tekee sen etusivun kaiverrettu kohokuviokoristelu teksteineen ja ajoituksineen. Vasemmalta voimme lukea IPKE KNUDTSEN VON DER GRODE ANO 1695


ja oikealta MEIN AUSFAHRT UND HEIMFAHRT LAS DICH O HERRE BEFOHLEN SEIN.


Kun kyseessä on kaiketi yksi Euroopan vanhimpia säilyneitä merimiesarkkuja, vieläpä Karibian merirosvouden kulta-ajan kynnyksellä valmistettu, tulivat oitis mieleen kaikki Pirates of the Caribbean -tyyliset legendat kirotuista aarteista. Siitä huolimatta avasimme arkun, ja se oli - tyhjä.


Samalla vahvistui kannen vaihto. Aiemmin saranat ovat olleet kokonaan arkun sisäpuolella.


Sivulokero oli sekin tyhjä, mutta sen kannessa oli arvoituksellinen kuvio ja sen molemmin puolin omistajan nimikirjaimet IK.


Kurkistimme myös arkun alle, mutta sieltä ei mitään salaperäistä löytynyt.


Arkun alkuperää selvitelleen Peter Barrotin mukaan Ipke Knudtsen eli vuosina 1674-1723 ja oli kotoisin Grödestä, joka nykyään on Saksan pienin kunta.

Ipke Knudtsen olisi elinvuosiensa puolesta voinut seilata Karibian pahamaineisimpien merirosvojen miehistöissä. Palasiko hän kotisaarelleen arkku täynnä kultaduploneja? Ehkä meidän on kuitenkin tyytyminen olettamaan että hän vietti merimiesvuotensa Pohjanmeren ja Itämeren kauppareiteillä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...