keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Kielletty kaupunki Vapriikissa

Museokeskus Vapriikin Kiina-suhteet ainakin ovat kunnossa, sillä siellä aukeaa 10 vuoden sisällä jo kolmas Kiina-näyttely. Vuoden 2007 Jadeprinsessan ja vuoden 2013 terrakottasotureiden jälkeen on tänä kesänä vuorossa Kielletty kaupunki.


Toisin kuin kahdessa aiemmassa, Kiinan muinaisuuteen sijoittuneessa näyttelyssä, tässä liikutaan Kiinan kahden viimeisen dynastian (han-kiinalainen Ming ja mantsujen Qing) pääkaupungissa. 1400-luvun alussa Pekingiin rakennetulla palatsialueella. Näyttelyssä edetään kuten kielletyssä kaupungissakin, julkisesta osasta kohti yksityisempää, ilmansuunnat fengshuin oppien mukaan huomioon otettuina. Tilaa hallitsevat sivuseinien jättikokoiset valaistut valokuvat itse kielletystä kaupungista.


Olen joskus ihmetellyt miten Kiinasta riittää valtaistuimia lainailtavaksi (aikoinaan WAMin Taivaan poika -näyttelyssäkin oli sellainen), mutta niitähän ol tietysti palatseissa aina useampia, missä keisari alamaisiaan suvaitsikin tavata.


Mantsut olivat ratsastajakansa, ja puvut olivat hevosen selässä käytettäväksi sopivia. Päällyspuoleltaan pitemmät hihat suojasivat käsiä kylmältä. Keltainen väri oli varattu vain keisarille.
Ruuti keksittiin Kiinassa, mutta viimeisten dynastioiden aikana ei aseteknologia juuri nuolia ja lunttulukkoisia musketteja pidemmälle kehittynyt. Asia joka kostautui raskaasti eurooppalaisia siirtomaavaltoja vastaan 1800-luvulla käydyissä sodissa.


Jadekahvaiset seremoniamiekat ovat toki hienoja.


Prameaa oli toki hoviesineistö kautta linjan.Kulkulupana toimi metallilevy jonka piti sopia portinvartijan vastaavaan levyyn. Tässä kaksi erilaista.


Mantsunaisten jalkoja ei sidottu. Sitomisen aiheuttamaa vaivalloista kävelytyyliä jäljiteltiin korokepohjakengillä.


Äkkiseltään jonkinlaiselta kasapanokselta näyttävä setti onkin ryhmä teepurkkeja.


Eipä ollut tullut tällaista kaksoismaljakkoakaan ennen nähtyä.


Keisarin tunnusta, viisivarpaista lohikäärmettä saattoi bongata monessa muodossa.Yhtä kaikki, esillä on siis todella hienoa esineistöä, ja mikä parasta, kaikki on esitelty kuvineen päivineen näyttelyjulkaisussa Kielletty kaupunki - elämää Kiinan keisarien hovissa.

.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...