tiistai 23. elokuuta 2011

Vuosisadan takaista Berliiniä - 1


2. Berlin, Königl. Schloss, Lustgartenseite.

Kuvassa on Berliinin vanha kuninkaanlinna, Stadtschloss. Paikalla oli Brandenburgin vaaliruhtinaiden linna jo 1400-luvulla, mutta varsinaisen muotonsa rakennus sai 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa vaaliruhtinaiden korotettua itsensä Preussin kuninkaiksi.

Palatsi oli Hohenzollernien käytössä aina hallitsijasuvun kukistumiseen (1918) saakka, josta lähtien se toimi museona. Sodassa vaurioitunut rakennus purettiin DDR:n valtiojohdon käskystä 1950 ja jäljelle jäi vain keskellä näkyvä "Portaali IV", jolta Karl Liebknecht oli 9.11.1918 julistanut Saksan vapaan sosialistisen tasavallan vain tunteja sen jälkeen kun Philipp Scheidemann oli julistanut Saksan tasavallan Reichstagin parvekkeelta.

Myöhempi julistus oli DDR:n historiankirjoituksessa huomattavasti tärkeämpi, joten portaali säästettiin ja ympättiin Werderstrassen taakse rakennettuun valtioneuvoston rakennukseen (Staatsratsgebäude). Linnan tontille rakennettiin DDR:n parlamenttina toiminut Tasavallan palatsi (Palast der Republik).

Yhdistyneessä Saksassa kadonneen palatsin kohtalo on ollut ankaran kädenväännön kohteena. DDR:n aikainen pytinki on nyt joka tapauksessa purettu ja vanhan kuninkaanlinnan paikalle nousee sitä fasadiltaan jäljittelevä Humboldt-Forum.

Valokuva on otettu Lustgartenin puistosta eli linnan pohjoispuolelta käsin. Etualalla näkyvä Fredrik Vilhelm III:n ratsastajapatsas siirrettiin paikaltaan 1934 natsien päällystäessä Lustgartenin paraatikentäkseen, ja tuhottiin sodan jälkeen kokonaan, sen alkuperäisellä paikalla on nykyään suihkulähde. Kuvanveistäjä Albert Wolffin muotoilema veistos oli vuodelta 1871.

Tässä kuvaliitteenä linnan 2. kerroksen pohjakaava Berliinin matkaoppaasta v. 1913, jolloin linna oli vielä Saksan keisarin käytössä. Kuvassa näkyvä kupoli kuului linnankappeliin ja on pohjakaavassa vasemmalla. "Liebknechtin portaali" on yläreunassa vasemmalla.


Tässä vielä orientoitumista helpottamaan ote saman kirjan kartasta. Kuva on otettu vasemmasta yläkulmasta käsin.


Jos joku nyt miettii, millainen tuo Coligny Denkmal oli, niin kuva löytyy täältä. Linnan sisäpihalla ollut Pyhää Yrjöä esittävä veistos on sen sijaan edelleen olemassa ja löytyy joen takaa Nikolainkorttelin eli Nikolaiviertelin alueelta.

Tässä sama kohta nykyään Googlekarttojen ilmakuvana...


ja tässä kuvattuna Berliinin TV-tornista syyskuussa 2011. Entinen Staatsratsgebaude (nykyään ESMT:n toimitiloina ja sutattu kokonaan googlen katunäkymästä!) kuvassa vasemmalla, keskellä Humboldt-Forumin työmaa ja vasemmalla sininen monikulmainen pömpeli nimeltään Humboldt-Box. Rakennus toimii näyttely- ja tapahtumatilana Humboldt-Forumin valmistumiseen saakka.


Tässä pömpeli lähempää.


Ja tässä näkymä tuohon googlesta sensuroituun Staatsratsgebäudeen Liebknecht-portaaleineen.



Vuosien takainen antikvariaattilöytö, 24 kpl kovien kansien väliin koottuja valokuvakortteja 1800- ja 1900-lukujen vaihteen Berliinistä. Taas uusi sarja
syksyn kunniaksi! :-)

2 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Itse asiassa Turussa ns. Julininkulmassa tehtiin aivan samantyyppinen ratkaisu , kun vanhasta rakennuksesta jäi uuden liikekeskustan koristeeksi vain yksittäinen pääty.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Mun nanoserkku suunnitteli tohon siipirakennuksen 1700-luvun alussa ja duunaili silloin muidenkin Berliinin rakennusten parissa. Eli vaikkei sarjasi ensin kiinnostanut, niin löytyi kuitenkin jonkinlainen yhteys.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...