lauantai 8. heinäkuuta 2023

Panssariristeilijät tsunameissa ja sodissa

Brian Kane Herderin Ospreyn New Vanguard -sarjaan kirjoittama US Navy Armored Cruisers 1890-1933 ei ehkä kuulosta suomalaislukijaa kiinnostavalta, mutta oma viehätyksensä näissä obskuureissa laivasto-aiheissakin on. Lyhytikäiseksi jäänyt alustyyppi, panssari(kansi)risteilijä, oli nopea ja sen toimintasäde oli suuri, mutta hintaa tuli taistelulaivan verran ilman että se kykeni taistelemaan taistelulaivoja vastaan. Jo vuonna 1909 taisteluristeilijä syrjäytti tämän alustyypin, mutta USA:n laivasto ehti rakennuttaa niitä kaikkiaan 12 kpl.

Merkittävin sotatoimi johon laivat osallistuivat, oli Espanjaa vastaan 1898 käyty Santiago de Cuban taistelu, jossa amerikkalaiset rökittivät jo alun alkaen alakynneessä olleen espanjalaisosaston.

Kaksi alusta menetettiin muissa kuin taistelutoimissa, USS Tennesseen/Memphiksen runnoi etäämpänä riehuneiden hurrikaanien aiheuttama harvinainen meteotsunami vasten Dominikaanisen tasavallan rannikkoa 1916, USS Milwaukee tuhoutui epäonnisessa sukellusveneen pelastusoperaatiossa Kalifornian rannikolla 1917.

Ainoa vihollisen upottama alus oli USS San Diego, jonka saksalainen U-156 upotti huhtikuussa 1918. Jälkimmäiseen alukseen liittyykin kirjan mielenkiintoisin knoppitieto: sukellusvene oli Cape Codin luona mahdollisesti katkaisemassa USA:sta Ranskaan vievää merenalaista kaapelia, kun paikalle tuli hinaajan vetämä proomusaattue. Sukellusvene upotti alukset, ja sai puolestaan kimppuunsa lentoveneen, joka pommitti sitä. U-156 ampui takaisin tykeillään, ja joitakin kranaatteja putosi rannalle Orleansin kaupungin (Massachusetts) alueelle, tehden siitä ainoan kolkan USA:n maaperää, joka ensimmäisessä maailmansodassa joutui vihollisen tulituksen kohteeksi. Ironista kyllä sukellusvene upposi kotimatkallaan amerikkalaisten laskemaan miinaan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...