tiistai 1. joulukuuta 2020

Tampereen Lenin-museo

Lenin-museo uudistui jo 4 vuotta sitten, mutta niinpä vain sinnekin ehdittiin vasta nyt, koronan varjossa. Melkeinpä kaikki postaukset paikasta alkavat tällä kuvalla, ja mikä ettei, museo on tilassa jossa Lenin ja Stalin tapasivat ensimmäisen kerran (1905), ja Neuvostoliitto sai alkunsa, jos tamperelaisia on uskominen.

Näyttelyn alussa Lenin itse kertoo videolla suomeksi tapahtumien kulun vallankumouksesta Neuvostoliiton loppuun 1991 asti.

Vallankumousmelskeille 1905-1917 on omistettu näyttelystä huomattava osa, siinähän Leninin rooli keskeinen olikin, Neuvostoliiton johtajana hän ei kauan ehtinyt olla.

Erkki Vettenniemen kirjan lukeneena kiinnosti erityisesti Jan Tshokken Ukko-Mauser ja kahleet. Venäjän valtionpankin konttorin ryöstö Helsingissä 1906 johti myös murhiin, joista tuli elinkautinen tuomio Tampereen raastuvanoikeudessa.


Pikkuesineistöä ensimmäisen maailmansodan ajoilta. Tuohon sotaanhan keisarikunta käytännössä sortui.



Maalaus on varmasti kaikille tuttu, Leninhän siinä julistaa neuvostovallan marraskuussa 1917. Sitä ennen, piileskellessään Suomessa saman vuoden kesällä, hän viimeisteli kirjaansa Valtio ja vallankumous töölöläisasunnossa tämän pöydän ääressä.

Seinällinen Neuvostoliiton alkuvuosikymmenien tapahtumia ja esineistöä.

Aito tsekistin takki? Ymmärtääkseni erinäisten salaisten poliisien kovanaamat omaksuivat brändiksi tulleet nahkatakkinsa ensimmäisen maailmansodan lentäjiltä, autonkuljettajilta ja panssarimiehiltä.

Suomessa kärsittiin kommunistisen vakaumuksen puolesta, niin naiset kuin miehetkin.

Vielä enemmän kärsittiin Neuvostoliitossa. Pakkotyöleirin pienoismalli, ratatyömaa näytti olevan.

Sodan jälkeen Suomen ja Neuvostoliiton väleissä koittivat rauhallisemmat vuosikymmenet, suomettuneisuuden mutta myös tuottoisan idänkaupan ajat.

Vaikkei moni taida muistaa, keksittiin Tetris Neuvostoliitossa!

Neuvostoystävyyden muistoja kuvatallenteina.

Näyttelyn loppu tuli katsottua hieman kursorisesti. Lenin-museo perustettiin 1946, jolloin Lenin itse oli jo muuttunut kultiksi, kitschiksi tai miten sen haluaakaan määritellä.

Luukun aukaisemalla sai kuulla erinäisiä Lenin-kultin ilmentymiä.

Ja loppuhan tuli 1991.

Millainen pyhiinvaelluspaikka neuvostoturisteille Lenin-museo aikoinaaan olikaan, kertoo sen näyttely nyt puolueettomasti yhdestä Suomen ja Venäjän yhteisen historian vaiheesta. Tunnustuksena museo saikin kunniamaininan parin vuoden takaisessa European Museum of the Year Award -konferenssissa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...