sunnuntai 23. huhtikuuta 2017
Taas kerran Koroisissa
Elävän kulttuurin Koroinen ry. järjesti tänään osana Koroisten Suomi100-tapahtumia seminaarin Koroinen historian polttopisteenä. Seminaariin kuului monenlaista ohjelmaa, mutta itse (tapahtumaan vasta aamulla facebookin kautta havahduttuani) osallistuin kuuntelijana alun kahteen esitelmään, joiden pitäjinä olivat Visa Immonen (Koroinen esihistorian ja keskiajan polttopisteenä) ja Tanja Ratilainen (Uusia tulkintoja ja ajoitustuloksia Koroistenniemen rakennusjäännöksistä).
Nytpä en kuitenkaan referoi kuultua sen enempää, sillä sekä Visan että Tanjan tutkimukset julkaistaan myöhemmin osana Keskiajan sarastaessa: Turun Koroisten 1200-luvun piispanistuin ja kristillinen kulttuuri Suomessa -hanketta. Lounastauon jälkeen ohjelma jatkui Tanjan opastamalla kierroksella Koroisten muinaismuistoalueella (kuva yllä). Blogissa on aiemmin käyty Koroisissa talvisaikaan ja esitelty rahalöytöjä (jotka muun arkeologisen löytömateriaalin tavoin ovat nyt olleet uuden tutkimuksen kohteena). Nyt muutaman kuva Tanjan esittelemistä rakennusjäänteistä Aurajoen puoleisesa rinteessä.
Vasemmalla on piispanpalatsiksi tulkittu raunio.
ja oikealla puolustustorniksi nimetty rakennelma. Mutta onko taaimman kulmauksen rakennelma osa uunia vai porrastornia?
Keskellä on hypokausti, jolla on lämmitetty ainakin piispanpalatsia, kenties torniakin.
Ennallistuksessa rakennukset etualalla oikealla, puolustustorni vasemmalla ja piispantalo oikealla.
Opastus vei myös alueen ulkopuolelle, entisen piispankartanon, nykyisen Koroisten tilan pihapiiriin. Rinteessä oleva kivikellari on alunperin ehkä jo 1400-luvulta.
Koroisten tutkimushankkeen julkaisua odotellessa, näihin kuviin ja tunnelmiin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti