maanantai 4. heinäkuuta 2011

Eboracum - roomalainen York


Yorkin ovat perustaneet roomalaiset, sen silloinen nimi Eboracum on kuitenkin kelttiläistä alkuperää. Kaikkia roomalaismuistoja ei ehditty kiertää, tässä niitä kuitenkin valikoima. Ehkä merkittävin on Yorkshiren museon vieressä oleva monikulmainen (tarkemmin ottaen 10-kulmainen) torni, jossa roomalaista alkuperää on tosin vain alaosa.


Tiilen ja kiven helposti tunnistettavan vuorottelun löytää täältäkin.


Asiaankuuluva muistolaatta näytti tältä.


Torni muodosti suorakaiteen muotoisen linnoituksen läntisen kulmatornin. Itäisen tornin jäänteet löysin keskiaikaisen muurin juurelta.


Roomalaisen Yorkin ennallistuksen löytää mm. täältä. Siinä linnoitus on kuvan yläosassa ja sen läntinen kulmatorni vasemmalla alhaalla ja itäinen oikealla ylhäällä.

Jonkinlainen kohokohta Eboracumin historiassa oli v. 306, jolloin Constantius Chloruksen kuollessa armeija huusi keisariksi hänen poikansa Konstantinus Suuren. Konstantinus "laillisti" kristinuskon ja perusti imperiumille nimeään kantavan uuden pääkaupungin Bosporinsalmen rannalle. Näköispatsaassaan keisari nojailee valtaistuimellaan melkoisen rennon näköisenä. Virallisen selityksen mukaan hän tässä Peter jacksonin 1998 valmistuneessa veistoksessa mietiskelee katkenneen miekkansa kanssa Milvianuksen sillan taistelun merkitystä. Sattumalta ei miekkakaan ole ristin muotoinen...


Taustalla olevan York Minsterin alta on löydetty roomalaisten päämajan jäännöksiä. Yksi rakennuksen 36:sta massiivisesta pylväästä on säilynyt ja on nyt esillä toisella puolen katua...


...ja pylväässä asianmukaiset selonteot.


Yorkin sokkeloisissa kaduissa ei uskoisi olevan mitään roomalaista. Linnoituksen kahden toisensa suorassa kulmassa risteävän keskuskadun uskotaan kuitenkin olevan jäljellä, Via Praetoria nykyisen Stonegaten ja Via Principalis Petergaten hahmossa, tässä ensiksi mainittu.


Erityisesti roomalaisajan muistoja on esillä Yorkshiren museossa. Roomalaisosiossa ovella vastassa Mars-jumalan patsas.


Veistoksen takana oli lattiassa suuri imperiumin kartta...


...ja vielä sen takana interaktiivinen härpäke, eräänlainen "ovi", jonka ohi marssi "roomalaisia" edestakaisin.


Tässä näyte jos siitä nyt jotain selvää saa.



Kosketusnäytöltä saattoi "kutsua" henkilöitä puhumaan elämästään roomalaisessa Britanniassa.


Muutamia kuvia esillä olleista kokoelmista.





Joitain esineitä oli myös tarkoituksella jätetty "käpälöitäväksi", esim. tämä Legio IX Hispanan valmistama tiiliskivi. Legioonan "katoaminen" lähteistä on inspiroinut erinäisiä fiktiivisiä tuotoksia, mm. tänä vuonna ensi-iltansa saanutta elokuvaa The Eagle.


Osan kokoelmista oli katsottu kestävän ei vain koskemista vaan kerrassaan astelemista. Esillä oli roomalaista mosaiikia jolla sai tosiaan kävellä - ja lattiaksihan se oli alunperin tehtykin!


Arkeologisten kaivausten (ja merkittävimpien löytöjen) paikkoja oli havainnollistettu kurkistuslaatikoin.


Vasemmassa laatikossa on kuvattuna yksi keskeinen löytö, roomalaisajan ihmisen hiuspehko!

Roomalaisteema jatkui pedatilassa, jossa saattoi rakennella oman mosaiikin.


Yorkshiren museon uusi perusnäyttely on avattu 2010. Roomalaisosion nimi on virallisesti Roman York - Meet the People of the Empire.

2 kommenttia:

Jasmin Lukkari kirjoitti...

Hei, halusin vain sanoa, että mielestäni blogikirjoituksesi ovat todella mielenkiintoisia. Kiitos, että jaat kokemuksiasi.

Tämäkin museo vaikuttaa todella hyvin toteutetulta ja hauskan interaktiiviselta. Minuakin muuten kauhistuttavat mosaiikit, joiden päällä saa kävellä. Esimerkiksi Ostiassa oli paljon sellaisia ja vielä ulkoilmassa.

Kari Hintsala kirjoitti...

Niin myös Pafoksella.

Yorkshiren museo oli selkeästi keskittynyt antiikkiin ja keskiaikaan (lisäksi oli luonnonhistoriallinen osuus), uudemmat aikakaudet olivat esillä Yorkin linnamuseossa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...