Ensimmäinen maailmansota alkoi Balkanilla, mutta siitä tuli pian "unohdettu sotanäyttämö". Saksalaiset kukistivat Itävalta-Unkarin ja Bulgarian avustuksella Serbian syksyllä 1915. Ententevallat Englanti ja Ranska tulivat serbien avuksi nousemalla maihin puolueettoman Kreikan maaperälle, Salonikan (nyk. Thessaloniki) satamaan. Tilanne jumittui pian asemasodaksi, jonka mielekkyys kyseenalaistettiin jo sodan aikana ja sen jälkeenkin.
Richard C. Hallin kirja Balkan Breakthrough: The Battle of Dobro Pole 1918 kertoo tuon sotanäyttämön vaiheet ja tapahtumien saamasta äkkikäänteestä vuoden 1918 syksyllä. Hall kirjaa samalla koko Bulgarian osallistumisen suursotaan. Maailmansotaa oli Kaakkois-Euroopassa edeltänyt Balkanin sotien vaihe 1912-13, joiden seurauksena ei ollut ensinkään selvää kumpaan osapuoleen mikäkin maa liittyisi. Bulgarian vei keskusvaltojen leiriin tavoite saada takaisin Serbialle menetetyt alueet. Tavoite saavutettiin 1915, mutta samalla jouduttiin sotaan länsivaltoja vastaan.
Teollisilta resursseiltaan heikko maa piti kuitenkin pitkään puoliaan Saksan tuella. Vuoteen 1918 mennessä saarron aiheuttama kurjistuminen ja saksalaisjoukkojen siirto länsirintamalle oli kuitenkin vienyt bulgaarien taistelutahdon. Heidän rintamansa romahti Dobro Polen taistelussa syyskuussa 1918, joukot kapinoivat ja hallituksen oli solmittava ententen kanssa aselepo. Bulgaria kukistui keskusvalloista ensimmäisenä, pian sitä seurasivat myös Turkki, Itävalta-Unkari ja Saksa.
Hallin kirja oli moninverroin luettavampi kuin edellinen maailmansota-aiheinen lukukokemus. Päätöksenteon ylätasolla tosin liikuttiin eikä rivimiesten ääntä juuri kuulunut. Brittien näkökulmasta on virallisten historiikkien lisäksi ilmestynyt Alan W. Palmerin vuonna 1965 julkaisema The Gardeners of Salonika, nyttemmin myös Alan Wakefieldin ja Simon Moodyn Under the Devil's Eye: Britain's Forgotten Army at Salonika 1915-1918.
Kirjan alkuun voi tutustua Googlekirjoissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti