lauantai 5. elokuuta 2023

Arkkipiispan laiturilla

Aurajoen itätantaa tuomiokirkolta yläjuoksulle päin kävelevän reitti näyttää katkeavan tässä Agricolankadun päässä. Kaavailtu jatko puisena kävelylaiturina (ja siihen liittyvät vedenalaiset arkeologiset kaivaukset) ei ainakaan tänä kesänä näytä toteutuneen.

 

Vaan eteenpäin pääsee kyllä, arkkipiispan talon kohdalla oleva kivilaituri vain on hautautunut rantaviidakkoon. Liki heti tulee vastaan jokeen vievä portaikko...


joka jatkuu ylös rinnettä.


Ylhäällä odottaa kuitenkin vain iso, joskin hoidettu nurmikko, arkkipiispantalon häämöttäessä kaukana taustalla.


Mistä siis on kyse? Nykyinen arkkipiispantalo valmistui 1887 Piispankadun varteen, mutta aikaisempi rakennus oli lähempänä jokea. 

Alas palattuaan kävijä saa havaita, että kivilaituri jatkuu rehevän romanttisena...


aina tähän kohtaan arkkipiispantalon tontin toisessa päässä.


Ylhällä häämötti yksi Tehtaankadun puutaloista, ja polkukin olisi jatkunut (varsin jyrkkänä)...


mutta ikänsä ja kuntonsa huomioon ottaen flaneur päätti palata takaisin samaa tietä kuin tuli, ja kuvata vielä kerran tuon arkkipiispallisen satamalaiturin.


Flaneur kiersi vielä Tuomaansillan kautta joen länsirannalle ja kuvasi tuon kätketyn joskin joen taakse paremmin näkyvän rantalaiturin.

Arkkipiispan omasta laiturista tulee tietysti mieleen juhlavat saapumiset vesitse Venetsian dogien tyyliin, mutta luultavammin siinä purettiin veneistä polttopuuta ja elintarvikkeita talon talouden tarpeisiin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...