sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Antiikki & Design 175 (10/2018)

Vuoden viimeinen postaus on samalla katsaus Antiikki & Designin 25-juhlavuoden viimeiseen numeroon. Joulun ja jokanumeroisten kunnioituksella entisöityjen vanhojen talojen joukossa kaksi juttua kiinnittivät huomiota.

Hankkeesta Britannian ja Ranskan kansalliskirjastojen keskiaikaisten käsikirjoitusten digitoimiseksi uutisoitiin taannoin jo siksikin, että sen kuraattorina toimii suomalainen keskiaikatutkija Tuija Ainonen. Hieno hanke, ja myös Suomessa säilyneet käsikirjoitukset mainittu (Turun museokeskuksessa meillä on muutama koraalikirjojen fragmentti). Itse asiassa rupesin miettimään miten kirjapainotaidon myötä aloitettiin oikeastaan historian ensimmäinen "digitointiprojekti". Kaikki siihenastiset kirjat oli kirjoitettu yksitellen käsin, nyt kaikki teokset voitiin julkaista painotuotteina - miten huumaavalta tiedon uuden saavutettavuuden on täytynyt tuntua!

Toinen oli Virpi Harjun artikkeli tutkimuksestaan Vaasan hovioikeuden rakennuksesta (nyk. Mustasaaren kirkko). Rakennus tuli tutuksi viettäessäni aikoinaan pari kuukautta Vaasassa, kävelin sen ohi päivittäin. Harju oli myös löytänyt yhteyden hovioikeuden kunniaksi lyödyn mitalin ja Drottningholmin linnan kuuluisan portaikon kuvamaailman kanssa. Kävi myös ilmi että Harju on yhdessä useiden muiden kirjoittajien kanssa tuottanut julkaisun Valtaa ja oikeutta: kuvallisten symbolien voima (Kansallisgalleria ja WSOY 2018), joka vaikutti varteenotettavalta lisältä museon käsikirjastoon.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...