tiistai 8. marraskuuta 2016

Pärnun bastionit, osa 2

Pärnun bastioneista tuli näemmä kerrottua ensimmäisen kerran jo yli kuusi vuotta sitten, mutta internethän on ikuinen ja ajaton, joten jatketaan nyt. Huomasin nimittäin, että niiden ainoan säilyneen osan luona on Vallikäär, jonka pohjalla on suurikoinen kaavio koko järjestelmästä.


Kaakkoiskulman Jupiter-bastioni.


Sitä vastapäätä luoteiskulmassa, joen puolella, oli Venus-bastioni, joka osittain on vielä jäljellä.


Bastionien välissä olevien ns. kurtiinimuurien edessä oli Pärnussa kolmessa kohtaa raveliiniksi sanottu kolmionmuotoinen varustus. Bastionien tavoin niilläkin oli nimet: idässä Mars- ja Aurinko-bastionien välissä Morgenstern...


...kaakossa, Riian portin suojana, Aurinko- ja Jupiter-bastionien välissä Mittagstern...


...ja lounaassa, Merkurius- ja Kuu-bastionien välissä, säilyneen Tallinnan portin suojana Abendstern.


Vanha tori sijaitsi kaupungin keskiaikaisessa osassa, sen tällä puolen on toisessa maailmansodassa tuhoutunut ja sodan jälkeen jäljettömiin purettu Nikolainkirkko.


1600-luvulla kaupungin keskus siirtyi uudelle torille (uus turg). Sen paikalla on nykyään Lastenpuisto. Torin tkana ortodoksinen Katariinankirkko.


Nikolainkadun (Nikolai tänav) ja Kuninkaankadun (Kuninga tänav) risteys. Kirkko on luterilainen Elisabetinkirkko, joka sai nimensä rakentamisen rahoittaneesta keisarinna Elisabetista.


Kuninkaankatu yhdisti Tallinnan portin lannessä ja Riian portin idässä. Ruotsin kaudella niiden nimet olivat Ruotsin kuninkaiden mukaan Kaarle Kustaan ja Kaarlen portit.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...