Vuoden toisen Dianan teemaksi ilmoitetaan kannessa "Tyylit". Monikko on turha, sillä käytännössä tyyli on tällä kertaa kustavilaisuus, tuo monien keräilijöiden, harrastajien ja museoammattilaisten hyvin tuntema 1700-luvun uusklassismin pohjoinen ulottuvuus. Daniel Hoffmannin artikkelia on kuvitettu Mustion kartanon ja Gripsholmin linnan interiööreillä.
Italia on tavalliseen tapaan hyvin edustettuna, mitä ei kaltaiseni Italia-friikki viaksi laske. Aihepiiristä löytyy myös mielenkiintoisin artikkeli, Marjatta Saksan kirjoitus San Romanon metafyysiset taistelut. Lontoon National Galleryssä oleva Paolo Uccellon maalaus mainitusta taistelusta on tietysti monista kirjoista tuttu, mutta henkistä laiskuuttani en ollut koskaan ymmärtänyt sen olevan vain osan triptyykistä, jonka muut osat ovat Firenzen Uffizi-galleriassa ja Pariisin Louvressa (kuvat linkkien takana). Ja mitä merkityksiä niihin sisältyykään?
Vain hieman sivuraiteille eksyäkseni Uccellon triptyykin ensimmäisessä kuvassa esiintyvä punahattuinen Niccolò Tolentinolainen on päässyt esikuvaksi Ospreyn Warrior-sarjan kondottieereja esittelevän osan kanteen. Mutta ryntäsikö ritari taisteluun todella hattu päässä - tuskin, kuten Saksakin toteaa. Uccellon taistelumaalaukset olivat esikuvana monille myöhemmille sodan kuvauksille, itselleni niistä tulee aina mieleen myös Turun linnan portinvartijan kamarin taistelukuva.
Mitään Turkuun liittyvää ei löytynyt, ellei sellaiseksi lasketa turkulaistuneen Luigi de Annan artikkelia Caravaggion lyhyeksi jääneestä kaudesta johanniittaritarina Maltan saarella.
Uusista näyttelyistä esitellään mm. Livrustkammarenista Kansallismuseoon lainattu Uskolliset ystävät - Kuninkaallisia hevosia ja koiria. Idea on hauska, näyttelyn näin Tukholmassa ollessamme siellä työmatkalla toissa keväänä.
1 kommentti:
Koirakommenttisi pohjalta. Jos käyt kesällä Helsingissä suosittelen kaupungintalon Virka-gallerian takakulmasta löytyvää valokuvanäyttelyä kaupungin koirista. Ilmainen ja viileä paikka, jos vaikka helteet palaavat.
Lähetä kommentti