perjantai 30. huhtikuuta 2021

1920-luvun klassismia Turussa (13)

Tähän astiset postaukset ovat olleet asuintaloja, mutta 1920-luvun klassismia sovellettiin myös tehtaisiin, Turussa tunnetuimmin Hämeenkatu 19:ssä sijaitsevaan Rettigin tupakkitehtaaseen. 

Tehdas rakennettiin 1928-29, ja arkkitehtina oli Albert Richardtson, joka piirsi myös sittemmin Turun museokeskuksen käytössä olevan harja- ja sivellintehtaan Kalastajankatu 4:ään. Tupakkatehtaastakin löytyy portaali, hieman kapeammin pylväin, mutta sitäkin komeammin vaakunoin. Epäilen vain että Hämeenkadun liikennevirrassa tuo jää monilta huomaamatta, sulautuuhan se melkeinpä viereiseen taloon, jossa se on kiinni.


Päädystä, ja myös räystäiden alta, löytyy tyylille ominaista ornamentiikkaa, nyt jo restauroinnin tarpeessa olevaa.


Lähteiden mukaan talo ei saanut aikalaisilta kiitosta, vaan julkisivu oli Turun Sanomien mukaan "tyylitön ja ruma". Liekö tuomio johtunut suurista ikkunoista, tehdassalithan vaativat paljon päivänvaloa.

Tupakanvalmistus siirtyi talosta pois jo 1960-luvulla uuteen tehtaaseen, jonka senkin toiminta on jo lakannut. Kiinteistön omistaa nykyään Åbo akademin säätiö ja siinä toimii ruotsinkielinen ammattikorkeakoulu Novia.

Lähteet:
Mikko Laaksonen ja Juri Nummelin: Turun arkkitehtuuriopas (2013).
Rauno Lahtinen: Kävely 1920- ja 1930-lukujen Turussa (2012).

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...