perjantai 7. kesäkuuta 2024

Kiertokävelyitä Turussa (2) Pohjola

Heti kesäkuun alussa oltiin taas, jo osin tutulla porukalla, Mikko Laaksosen opastamalla kierroksella, tällä kertaa Pohjolan kaupunginosassa, joka on saanut nimensä Turkuun kuuluneesta "pohjoisesta takamaasta". Nyt kokoonnuttiin Martinsillan grillin luona. Yrjänänkadun takana häämötti kadulle nimensä antanut Yrjänän tila, myös lasten työhuoneena aikoinaan toiminut, ja siten seudun vanhinta rakennuskantaa.


Louhenpolun puolelle kierrettyä avautui näkymä pariin vanhaan puutaloon, vasemmalla oleva 1800-luvulta...


oikeanpuoleinen 1920-luvulta (J.E. Arola, joka oli myös tuottelias kivitalojen suunnittelija).


1890-luvulle juontaa tämän Louhenkadun talon matalampi osa, korkeampi jatko on vuodelta 1935.


Bilmarkinkadun ja Pohjolankadun risteys. Raitietielinja 1 kävi täällä aikoinaan kääntymässä. Kadunvarren talot klassistisia 1920-luvun puutaloja.

Alex Nyströmin 1922 piirtämässä talossa päätyasunto on saanut kadun puolelle kahden ikkunan sijasta yhden leveämmän, olihan sillä päätyseinällä lisäksi kaksi ikkunaa.


Länteen jatkettaessa nämä Pohjolankadun pohjoispuolen talon ajoittuvat jo 1910-luvun alkuun.


Tämä Pähkinämäenkadun varrelta löytyvä asunnoiksi kunnostettu tiilinen piharakennus herättää ohikulkiessa aina huomiota.


Pohjola oli siis vanhastaan kaupungin aluetta, eikä sinne sallittu syntyä viereisen Raunistulan kaltaista hallitsematonta esikaupunkiasutusta. Mutta kaupunki loppui aikoinaan Pähkinänmäenkadun päässä poikittain kulkevaan Räntämäenkatuun, ja ylhäällä kallioilla olevat talot olivatkin jo Kähärin esikaupunkia, joskus myös osaksi Raunistulaa luettua, mukaan lukien tulitikkutehtaan ympärille muodostunut Tikkumäki.


Kävelimme aluetta pitkittäin halkovaa Kähärintietä, jonka varrelta löytyy mm. tämä 1880-luvun punainen puutalo...


tai tämä 1868 rakennettu keltainen puutalo; asumaton, mutta kunnossa pidetty.


Kunnon esikaupunkiväylän tavoin Kähärintiekin mutkittelee hieman. Kuulimme myös että Suomen suurista kaupungeista Turussa on parhaiten säilyneet esikaupunkialueet.


Kähärintien länsipäässä on Kähärin koulu, valmistunut 1909, suunnitteljaksi mainitaan muuan opettaja Hänninen.


Tässä vaiheessa sade pakotti istahtamaan hetkeksi korttelikapakka Bar Semaforiin (alkujaan osuusliike Tarmolan kauppa) Juhannuskadulla. Matka jatkui sen jälkeen jo takaisinpäin pitkin Köydenpunojankatua, Juhannuskukkulan ammattikoulun pihalla poiketen, ja edelleen Köydenpunojankatu 3-7 puutalojen pihalle pysähtyen. 

J.E. Hinderssonin suunnittelemat talot valmistuivat 1920-21, ja ne olivat Turun kaupungin ensimmäiset vuokratalot, "Turun kaupungin halpahintaiset asuinrakennukset", myös nimella Punatalot tai Hennala tunnetut, ilmeisesti vähävaraisten asukkaidensa poliittisia kantoja heijastellen.


Kierros päättyi Niklaksenkadulle. Kuvan talo rakennettu 1923, arkkitehtina Alexander Nyström.


Paikasta avautui myös näkymä Köydenpunojankaaren takana avautuvaan rakennettuun maisemaan. Kun tarkkaan katsoo, niin rappukäytävien ulkoseinissä on kunnioitettu alueen rautatiehistoriaa.


Köydenpunojankadulla oli aika mylläys käynnissä, sen liikenne tullaan ohjaamaan Köydenpunojankaaren kautta, ei enää Pohjolan puutaloalueen läpi.


1 kommentti:

Oscari kirjoitti...

KIITOS, oli todella mahtava dokumentti Turusta parhaimmillaan. Toivottavssti tätä perintö osataan hoitaa ja vaalia asianmukaisella tavalla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...