Komeimpia olivat valurautaiset kyltit kohokirjaimin, tausta sinisellä ja kirjaimet valkoisella.
Arseeninkatu on nykyään Sirkkalankatu.
Muutamien maalipinta on jo heikommassa hantissa.
Kristiinankadun kyltti löytyi tällä viikolla luetteloimattomien joukosta, ja pääsee pian sekin Finnaan.
Venäjän Kirkkokatu on jo kauan tunnettu nimellä Yliopistonkatu. Ortodoksinen Pyhän Aleksandran kirkko sen varrella edelleen on, kauppatorin laidalla.
Luostarinkadun kyltti sen sijaan on priimakunnossa.
Jostain syystä Luostarinkadusta on säilynyt myös erilaisia pellille maalattuja versioita.
Myös Puistokadulta on peltinen kyltti.
Kyltit hävisivät 1920-luvun mittaan, mutta aina ei jaksettu kuin poistaa nimen venäjänkielinen versio. Tällainen esimerkki on jäljellä Portsassa, Sairashuoneenkadun ja Ratakadun kulmassa.
Uudelleenmaalattuina ja ruosteen raiskaaminakin valurautakylteistä helposti erottaa miten ylin nimi on vain sahattu pois.
Onkohan vastaavia kylttejä vielä muualla Turussa?
PÄIVITYS 8.4.2019: Lukijapalautteen ansiosta voimme lisätä tähän Kasarminkadun ja Piispankadun risteyksessä olevan kyltin. Pois sahattu venäjänkielinen versio on tässä, kuten edellä Koulukadun kyltissä, ollut alinna.
.
PÄIVITYS 8.10.2019: Lukijapalautteen ansiosta taas yksi kyltti, tällä kertaa Vähä Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulmasta. venäjänkielinen nimi ollut ylinnä.
PÄIVITYS 12.8.2020: Noloa kyllä, vasta kommentteihin tulleesta vinkistä tunnistin tämän kyltin, jonka ohi olen kulkenut lukemattomia kertoja. Kuten alla mainitaan, kyltin yläkulmat on maalattu muistuttamaan alkuperäisiä alakulmia.
.
PÄIVITYS 6.9.2020: Sunnuntainen pyöräily Antti Alangon vinkkien perusteella tuotti koko joukon bongauksia. Ensinnäkin Turun keskuspaloaseman nurkka Eerikinkadun ja Koulukadun kulmauksessa.
Ylempänä Koulukatua löytyy myös kyltti palolaitoksen kiinteistön tiiliseinästä.
Puutarhakadulla molemmin puolin Heikkilänkadun risteystä.
Puutarhakadun ja Korkeavuorenkadun kulmaus.
Sofiankadun ja Kakolankadun kulmaus.
PÄIVITYS 10.9.2020: Vielä löytyi Pakkarinkadun ja Amiraalistonkadun kulmasta kyltti...
ja vielä Turun Nuoren Teatterin talosta Linnankadun ja Ursinikadun kulmasta, Linnakadun puolelta, salaperäinen jäänne, joka ehkä joskus kuulunut kolmikieliseen kylttiin?
PÄIVITYS 25.9.2020: Omatoimikäveleskely Portsassa tuotti taas kaksi löytöä Sairashuoneenkaudun ja Rauhankadun kulmassa.
Löytyypä Portsasta kokonaan kolmikielinenkin kyltti, Rauhan- ja Annankatujen kulmasta, mutta selkeästi uustuotantoa ja ilmestynyt Google Streetviewn mukaan vuosien 2011-2014 välillä.
PÄIVITYS 22.4.2022: Vielä Humalistonkadun ja Ratapihankadun risteyksestä löytyy kyltti, hieman arvoituksellinen, koska talo itse rakennettu vasta 1920-luvulla. Kierrätystä kaiketi.
PÄIVITYS 24.1.2023: Niin vain vielä löytyi museon säilytystiloistakin ennestään luetteloimaton Vähä Hämeenkadun kyltin venäjänkielinen osa. Voisiko olla ylempänä mainitusta Vähä Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulmauksen kyltistä?
Kasarminkadun ja Piispankadun risteyksessä on ainakin eräs hieman poikkeavan näköinen kyltti. En tiedä, onko samaa aikakautta kuitenkaan. Google Mapsista kannattaa katsoa tuolta: https://www.google.fi/maps/@60.4576058,22.2804787,3a,24.9y,316.5h,91.42t/data=!3m6!1e1!3m4!1s9uw2MKTJVBSrKFyitEP_dQ!2e0!7i13312!8i6656
VastaaPoistaOn se ainakin aika vanhan tyylinen. Ajan tuosta kesäkaudella päivittäin ohi, mutta enpä noloa kyllä ole kiinnittänyt huomiota. Pitääpa tarkistaa kun osuu taas noille kulmille.
VastaaPoistaKiitos!
VastaaPoistaLoistavaa tietoa, kiitos. Olen ihmetellyt näitä sahattuja kylttejä ja googlailin itseni tänne.
VastaaPoistaKatkaistuja kylttejä on näiden lisäksi vielä aikakin Portsassa Puutarhakadulla useampikin, Sofiankadulla (Kakolankadun kulma), Korkeavuorenkadulla (reunaa maalattu) sekä Amiraalistonkadulla (myös maalattu näyttämään kaksikieliseltä, mutta reuna on selkeästi katkaistu) ja paloaseman kyljessä Koulukadun kyltti. Myös paloaseman Eerikinkadun kyltti näyttää katkaistulta, mutta on niin korkealla, että ei voi varmasti sanoa.
Kiitos! Täytyypä taas kierrellä kuvaamassa. :)
VastaaPoistaMinulla myös ”keräilyprojekti” menossa. Iso osa keskustaa jo koluttu. ;-) Julkaistuja kuvia löytyy: https://www.instagram.com/turkugrafia
PoistaErinomaisen mielenkiintoista, kiitos! Ja mikä uutteruus!
VastaaPoista