lauantai 6. heinäkuuta 2024

Tuhkakallion muinaismuistoja

Turun karttapalvelun aineistoja selatessa tuli asemakaavassa vastaan aivan kotikulmilta turkoosinsinisellä merkitty ja Tuhkakallioksi nimetty alue.


Googlen satelliittinäkymässä* tuo alue näyttää tältä.


Monet kerrat on Kalloistenkatua Halisissa asuessa tullut kuljettua. Nyt piti oikein kuvata tuo kallio ja kiivetäkin sille.







Normaalia varsinais-suomalaista puskaa siis, mutta mikä tekee siitä rauhoitetun muinaismuistoalueen? Sitä varten pitää mennä Kyppiin, josta löytyy vuosina 1976-77 tehty Halisten alueen arkeologinen inventointi. Tuhkakalliosta siinä kerrotaan näin:

Vahva nokimaakerros, joka saattaa liittyä rautakautiseen asutukseen tai kalmistoon. Löytöpaikka sijaitsee Halisten koskelta Maarian kirkolle vievän tien varrella lähes 500 metrin päässä Halisten sillalta paikassa, jossa em. tie kiertää länsipuolella tietä olevan jyrkän kallion. Alue on ehkä noin 20 x 40 metriä laaja, mutta se voi jatkua vielä kallion päällä, jonne ei tehty lisää koekuoppia. Paikalla on muuten sodan aikana sijainnut it-tykki.

(...)

Kallion päällä on lähes välittömästi turvekerroksen alla erittäin vahva nokikerros, joka ulottuu melko laajalle alalle. Noen- ja hiilensekainen maakerros näkyi selvästi koekuopasta 3. (ks. liitekartta 6 ) etelään päin yli 20 metrin matkalla penkereen reunassa. Hiilen lisäksi koekuopista tuli runsaasti palanutta savea, kolme tiivisteen palaa, neljä palaa keramiikkaa sekä yksi niitin pää ja viiden pennin raha vuodelta 1922.
Jos joku miettii miltä näytti vuonna 1922 lyöty 5 pennin kolikko, niin tältä

* Koska kaikista googlekartalle merkittyistä paikoista voi antaa arvostelun, löytyy Tuhkakallion kohdalta seuraavanlainen arvostelu: "Hyvä paikka vetää oluita Matin ja emäntien kanssa kesäiltaisin. Omakotitalojen asukkaat tulevat välillä valittamaan äänekkyydestämme."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti