Kiinassa en ole ollut, mutta siellä käyneet tuttavat toivat kerran tuliaisiksi museoaiheisen kirjasen Museums: Treasure Houses of History (2002). Kirjan esipuheessa sikäläisen museoviraston pääjohtaja Zhang Wenbin hahmottelee kiinalaisen museotoimen vaiheita ja tilannetta. Ensimmäinen museo Kiinaan perustettiin 1905, mutta kansantasavallan perustamisen aikoihin 1949 niitä oli vasta 21 ja nekin rempallaan, eikä kävijämäärissä kehumista. Nyt museoita on jo n. 2000 eli määrä on 100-kertaistunut (!) kommunistivallan vuosina. Museoiden kokoelmat käsittävät kaikkiaan 12 miljoonaa esinettä ("reliikkiä"), joista museoviraston hallussa on 9,3 miljoonaa. Kovasti on kehitystä ollut, mutta "täysin kehittynyttä" ja Kiinan 5000-vuotisen sivilisaation edellyttämää tasoa ei Kiinan museotoimi pääjohtajan mukaan ole saavuttanut.
Itse kirja koostuu 62 eri museon lyhyestä, 1-3 sivun esittelystä, Pekingin palatseista maakuntamuseoihin ja erikoismuseoihin (urheilu, silkki, lääketiede) saakka. Kustakin museosta kerrotaan sijainti, perustamisaika, kokoelmien suuruus ja luonne sekä mielenkiintoista kyllä pinta-ala neliömetreinä. Hieman ristiriitaisesti siihen nähden että Kiinan ensimmäinen museo oli vuodelta 1905, on siellä kuitenkin maailman vanhin museo, Kungfutsen koti, joka hänen kuollessaan 479 eKr. muutettiin muistotemppeliksi irtaimistoineen kaikkineen.
Jokaisesta museosta esitellään (paitsi joissain tapauksissa itse rakennus) muutama esine, ja vaikken siis ole Kiinassa käynyt, löytyi muutama artefakti, jotka omin silmin on tullut nähtyä. Shenyangin palatsimuseon keisarillinen jadesinetti säilytysrasioineen (s. 13) oli vuonna 1999 esillä WAM:n näyttelyssä Taivaan poika - Kiinan viimeisen dynastian taideaarteita, ja ensimmäisen keisarin terrakottasotureitahan katseltiin viime marraskuussa Tampereella. Kuten otaksua voi, pronssi, keramiikka ja jade ovat materiaaleina hyvin edustettuina.
Joidenkin museoiden kohdalla mainitaan "ensimmäisen ja toisen luokan" esineet, joten ainakin jossain määrin Kiinassa on toteutettu Suomenkin museomaailmaa puhuttanut arvoluokitus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti