Sangasten kartano on Viron näyttävimpiä, onpa se päässyt Juhan Maisten kartanokirjan kanteenkin. Alatskivin tavoin tämänkin mahtirakennuksen esikuva on Brittein saarilla, nimittäin Lontoon länsipuolella sijaitseva Windsorin linna (kuva linkin takana). Rakennuttaja Friedrich Georg Magnus von Berg (1845-1938) tunnetaan Virossa myös jalostamastaan Sangasteen rukiista.
Jo sisäänkäynnin holvi on nähtävyys mielenkiintoisen akustisen ilmiönsä vuoksi. Kulmaan kuiskatut sanat kuulee selvästi vinoittain vastakkaisessa kulmassa.
Aulasta vasemmalle avautui suuri juhlasali. Orkesterille oli oma parvi, josta viihdyttää korkea-arvoisia vieraita. Juhlakäyttöön voi tilaa vuokrata nytkin.
Katossa oli valoikkuna, jonka oli ollut tarkoitus toimia samalla akvaariona kultakaloille! Harmi kyllä minulta meni ohi, toimiko tuo idea koskaan käytännössä.
Salin seinillä oli virolaistaiteilija Jaanus Eensalun myyntinäyttely. Näitä sanokaamme sensuelleja töitä saisi sieltä siis omakseen, hintoja en valitettavasti muista.
Von Berg oli matkustellut muuallakin kuin Englannissa. Myös Etelä-Espanjassa sijaitsevan Alhambran palatsin maurilaistyyli oli inspiroinut kartanon sisustusratkaisuja.
Samaisen huoneen kattoa.
Toisesta kerroksesta löytyi mm. talon rouvan (?) maalauksin koristelemia kaakeleita.
Samaisen huoneen ikkunankahva...
...ja oviaukon kannatinkoukut lasten keinulle.
Takaisin alakertaan, jonka ruokasali tummine paneeleineen ja kattoineen sekä metsästystrofeineen oli ilmetyn englantilainen.
Kipaisimme myös ylös torniin katselemaan sieltä avautuvaa näkymää.
Kartanon takana puolestaan on viiden kalalammikon letka...
...sekä Pietari Suuren istuttamaksi väitetty tammi.
300-vuotias tammi voi hyvinkin olla, mutta Pietari Suuren ei tiedetä täällä päin käyneenkään. Olen huomannut, että tähän Venäjän hallitsijaan liittyy Baltiassa jos jonkinlaisia tarinoita. Mies on käynyt milloin missäkin, tehnyt jos mitä, ja jättänyt jälkeensä kaikenlaisia esineitä - muistatte kai Ajaloomuuseumin saappaan? Pietarin vaikutus Baltian maiden kohtaloihin oli valtava ja ehkäpä se heijastuu kansanperinteessäkin.
Kirjalisuutta:
Juhan Maiste: Linnoissa kreivien - Viron kartanoita ja kartanokulttuuria (1995)
Sinulla on edessäsi loistava tulevaisuus matkailunedistämisessä. Ainakin viime vuoden keväällä Sangastesta jäi ankea mielikuva tyhjine huoneineen.
VastaaPoistaHeh, eipä tosiaan kovin kummoisia sisäkuvia ollut muistikortille tarttunut, mutta voi se olla omaa laiskuuttakin. Edustavimmillaan Sangaste taitaa tosiaan olla ulkoa päin.
VastaaPoistaMinisarja Viron kartanoista päättyy tällä erää tähän.